El maig també comença passat per aigua

Després d'un mes d'abril excepcional pel fred i les pluges, l'oratge torna a estar marcat per la inestabilitat des d'aquest dilluns amb part del territori en avís groc

Aquest dijous, primera jornada festiva al territori valencià, encara poden caure precipitacions en les comarques del sud del golf de València
Diverses persones caminen amb paraigües a València, imatge d'arxiu / Biel Aliño (Efe)

La primavera i el bon oratge es resisteixen enguany a la Comunitat Valenciana. Si l'abril ha volgut fer honor al refrany amb precipitacions abundants, el maig continua la tònica i arranca passat per aigua. És la conseqüència de l'arribada a partir d'aquest dilluns d'una nova DANA (depressió aïllada en nivells alts), que acaba amb la curta treva de què hem gaudit el cap de setmana i reactiva la inestabilitat meteorològica, amb pluges intenses per als pròxims dies. 

El temporal durarà almenys fins dijous i deixarà un escenari marcat per ruixats i tronades que poden anar acompanyades de granís, especialment en zones interiors. L'Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet) ha decretat avís groc per tempestes localment fortes i persistents a partir de les 12 del migdia a tot l'interior del territori, llevat del sud. 

Ja dimarts l'alerta s'estén també al sud del golf de València, que engloba les comarques de l'Horta, la Ribera Baixa, la Safor i la Marina Alta. En aquests punts s'esperen fortes precipitacions que poden superar els 60 litres per metre quadrat en dotze hores. 

Mapa d'avisos per a dilluns, 2 de maig, i dimarts 3
Mapa d'avisos per a dilluns, 2 de maig, i dimarts 3 / À Punt Oratge

Una primavera excepcional

Des del punt de vista meteorològic, estem vivint una primavera extraordinària, que ha deixat estampes més pròpies de l'hivern que d'aquesta època de l'any. Per exemple, serralades i pobles nevats en ple abril, mes que va començar amb un episodi de fred històric: mai des que hi ha registres s'havien notificat temperatures mínimes tan baixes com les de la matinada del 3 d'abril. Els termòmetres arribaren a marcar 7,2 graus centígrads negatius a Xodos, el punt més gèlid del territori aquella nit. 

Les pluges s'han convertit en el fenomen protagonista dels últims dos mesos. Dels 61 dies que sumen entre el març i l'abril ha plogut un total de 46, més de la meitat. El març del 2022, de fet, s'ha coronat com el més humit des de 1950: hi ha hagut precipitacions pràcticament tots els dies i és el mes amb mínim històric d'hores de sol des que s'estimen les dades per satèl·lit (1983) a la Comunitat Valenciana, segons l'Aemet.

Balanç de pluges en març
Balanç de pluges en març / À Punt Oratge

La primera setmana de maig manté l'excepcionalitat meteorològica amb les pluges al centre i deixa els rajos de sol que han lluït aquest diumenge en un breu miratge.

També et pot interessar

stats