Maig, el mes que s'iniciava amb l’ombra de la sequera i acabarà amb més de 300 litres en alguns pobles

Cabanes o Ontinyent superen els 300 litres en pocs dies, mentre que al Racó d’Ademús, el Camp de Túria i l’Horta Nord les precipitacions es queden curtes

Dos bombers observen un túnel de Benicàssim, inundat per les pluges caigudes aquesta matinada
Dos bombers observen un túnel de Benicàssim, negat per la pluja caiguda aquesta matinada / Domenech Castelló (Efe)

Maig va començar amb previsions pessimistes i amb l’ombra de la sequera planant per moltes comarques. A hores d'ara, porta camí d’acabar sent, fins i tot, un mes fantàstic pel que fa a la pluja, com apunten des d’Avamet. Les precipitacions caigudes en molts punts durant els últims dies, que fins i tot han provocat inundacions poc importants en pobles com Torrevella, Ontinyent o Benicàssim, estan sent beneficioses per als cultius, per als aqüífers i, en general, per a l'entorn natural. Alguns punts del territori superen els 300 litres per metre quadrat caiguts al maig, com és el cas de Cabanes o Ontinyent, segons les dades d’Avamet.

Sembla increïble que molts dels litres caiguts hagen arribat a penes uns dies després que el govern espanyol aprovara ajudes extraordinàries als llauradors afectats per la sequera, entre els quals estaven els d’algunes zones del nostre territori. La segona quinzena de maig ha fet honor al proverbi i el cel ha deixat caure “aigua de maig”. L'hivern i la primavera han sigut molt secs i sembla que ara podríem estar davant un canvi de la situació.

A Culla només aquest divendres s'han superat els 40 litres fins al migdia. Però fa poc l’Ajuntament havia començat a repartir l’aigua de la piscina municipal per al reg perquè no es llançara perdre quan la buidaren per a netejar-la i deixar-la enllestida per a la campanya estiuenca.

Encara que les precipitacions d’aquests dies no acabaran amb la sequera, sí que representen un alleujament important. Ara bé, encara queden zones al nostre territori que esperen l'anhelada "aigua de maig". Comarques interiors, com el Racó d’Ademús i el Camp de Túria, però també a l’Horta Nord, com recorden des d’Avamet, noten la falta d'aigua. En altres comarques el dèficit hídric és, ara per ara, desigual, com a l’Alt Palància, els Serrans o el Camp de Morvedre, així com en algunes poblacions de l’extrem nord del territori.

Quan falten cinc dies perquè s'esgote maig, Cabanes és el municipi que més precipitacions ha recollit aquest mes de maig. Ja se n'acumulen més de 330 a l’observatori que té Avamet al Mas Corretger.

Ben a prop d'aquest registre se situa Ontinyent, que també ha superat els 325 litres aquest maig. Municipis del Comtat i l’interior de la Marina Alta també tenen registres significatius aquest mes. Beniarrés n'anota més de 275 i una quantitat semblant Agres, mentre que a la Vall de Gallinera ja estan per damunt de 257, d’acord amb el registre de dades d’Avamet.

Entre les poblacions que més precipitacions han sumat aquest mes de maig, que va començar sent molt sec, es troba Benicàssim. Hi han caigut vora 240 litres, concentrats en només unes hores, les de la matinada i les primeres hores del matí de divendres. Aquests registres positius continuaran, previsiblement, incrementant-se perquè la inestabilitat sembla que es mantindrà el cap de setmana i, fins i tot, no es descarta que el començament de la setmana que ve. 

També et pot interessar

stats