Les tempestes assoten la Plana Alta i deixen més 230 litres en poques hores i quasi setanta intervencions dels bombers

Cabanes recull més de 280 litres per metre quadrat i Benicàssim supera els 240. A més, nombrosos municipis de la Plana Alta acumulen més de 200 litres

Els bombers avancen per una de les zones de la Plana Alta negada
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
26 de maig 2023 - 09:44 Actualitzat: 26 de maig 2023 - 21:35

Nit frenètica per al veïnat i els serveis de rescat de la Plana Alta, on els ruixats han descarregat amb força i han deixat més de 200 litres per metre quadrat en només unes hores, en poblacions com Cabanes i Benicàssim. De fet, els bombers han dut a terme tres rescats i quasi setanta intervencions, la majoria per a extraure aigua de baixos o soterranis, segons detalla el Consorci de Bombers de Castelló.

Després d’estar un parell de jornades assotant la meitat sud del territori, les tempestes s’han concentrat durant la nit de dijous a divendres al litoral de les comarques del nord. De fet, Cabanes anota més de 280 litres per metre quadrat, mentre que alguns observatoris de Benicàssim superen els 240, segons les dades de l’Avamet.

Encara que aquests són els registres més cridaners, nombroses poblacions de la Plana Alta han superat els cent litres durant la nit. És el cas de Vilanova d’Alcolea o Sant Mateu o Castelló de la Plana, on els pluviòmetres ja acumulen més de 200 litres, d’acord amb les dades proporcionades per l'Avamet.

Els pluviòmetres de la capital també van ben carregats. En alguns punts de Castelló de la Plana ja superen els 200 litres i bona quantitat l’han recollida en molt poc de temps, com apuntava l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Durant les últimes 24 hores, els majors registres s'han acumulat 333,2 litres al Mas del Corretger (Cabanes), 244,8 litres al poble de Benicàssim i 219,2 litres a Castelló de la Plana, segons aquesta mateixa font.

Un encreuament de la Plana Alta negat per les precipitacions caigudes durant la nit
Un encreuament de la Plana Alta negat per les precipitacions caigudes durant la nit / Diputació de Castelló

Segons aquest organisme, en alguns punts de la ciutat han caigut vora 150 litres en només "dues hores". De fet, poc després de les 9 del matí, un dels observatoris de l’Aemet a Castelló de la Plana, situat a l’edifici Capitol, acumulava més de 190 litres, una quantitat que se superarà al llarg del dia, perquè la pluja continua.

El 112 ha rebut, entre la mitjanit i les 6 del matí de divendres, vora noranta peticions d’ajuda vinculades a les precipitacions intenses, però destaquen que cap ha sigut de gravetat. En la majoria de casos tenien a veure amb l’extracció d’aigua d’espais inundats, vehicles bloquejats i el rescat d’un conductor atrapat en un corrent.

L'aigua acumulada corria per damunt de les voreres en algunes poblacions de la Plana Alta
L'aigua acumulada corria per damunt de les voreres en algunes poblacions de la Plana Alta / Diputació de Castelló

El Consorci de Bombers de Castelló ha demanat precaució a la ciutadania, ja que continua plovent en alguns punts de la Plana, també als Ports, i en molts casos unes quantitats cauen sobre mullat i poden provocar alguns problemes si els sistemes de drenatge no poden assimilar tota l'aigua.

Els bombers rescaten set persones

El Consorci de Bombers de Castelló ha fet un total de 74 serveis des que va començar l'episodi de pluges, dels quals en tres han rescatat set persones i la resta en la gran majoria han sigut buidatges d'aigua. Per la seua banda, el servei d'Emergències del 112 ha fet 67 serveis pels efectes de les pluges entre la mitjanit i el migdia, principalment a la ciutat de Castelló, on ha tingut lloc el 90% de les incidències, principalment buidatges d'aigua, vehicles bloquejats i algun rescat en vehicle. Els bombers han activat un dispositiu especial per a donar resposta a la situació de temporal de pluja, especialment a la Plana.

Estan mobilitzades les dotacions dels parcs de la Plana Alta, el Baix Maestrat, la Plana Baixa i també la UML (Unitat Maquinària i Logística) del Consorci amb equips electrobomba de gran cabal. I de fet a última hora de la vesprada els bombers continuaven treballant en diversos buidatges d'aigua a Orpesa, Benicàssim i Almassora, segons ha informat el cos provincial en un comunicat.

Tot el litoral de la província de Castelló està en avís taronja per precipitacions intenses, mentre que l’interior manté el groc, també per pluges, encara que es preveu que siguen de menys intensitat. Segons assenyala el Consorci, els bombers han mobilitzat un equip de maquinària i logística, que disposa d'una electrobomba de gran cabal.

A més dels incidents relacionats amb les precipitacions intenses, a Benicàssim els bombers han apagat l'incendi al garatge d'un adossat a causa d'una explosió que, segons els primers indicis, s'ha originat per una fuita de gas. L'explosió ha causat danys en aquest habitatge i a l'adjacent, però no hi ha danys personals.

També et pot interessar

stats