Maig és el mes amb més hores de sol en vora quaranta anys

El cinqué mes de 2022 ha sigut també el més humit de la dècada, segons Aemet, però les pluges s'han concentrat en només dos dies

CULLERA, LA MARINA BAIXA
Cullera, la Ribera Baixa / María García Gascó

D'extrem a extrem climàtic en un parell de mesos. Si el març de 2022 va ser el mes amb menys hores de sol a la Comunitat Valenciana des que hi ha registres (1983), maig ja s'ha convertit en el que més insolació ha tingut, en superar fins i tot el de l'any 2015. És la cridanera dada que llança aquest divendres l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a partir de l'anàlisi de les dades estimades per satèl·lit. 

Després d'uns mesos de març i abril anormalment nuvolosos i freds, el maig de 2022 ha sigut extremadament càlid i amb un 24% més d'hores de sol que la mitjana climàtica normal. És el més assolellat de la sèrie històrica i el quart més càlid des de 1950, només superat pel mateix mes dels anys 2015, 1964 i 1961. 

Hores de sol al maig a la Comunitat Valenciana
Hores de sol al maig a la Comunitat Valenciana / À Punt Oratge

Però també ha sigut el més humit de la dècada. De fet, no es registrava un maig tan plujós com l'actual des del 2011. Les precipitacions, però, s'han concentrat només en dos dies a començament del mes, de la mà d'un episodi històric per a aquesta època de l'any que es va concentrar especialment a l'àrea metropolitana de València. En alguns punts s'arribaren a acumular més de 200 litres per metre quadrat en 24 hores. 

Els vaivens en l'oratge han marcat una primavera que va començar embogida, amb un temporal de fred i nevades inèdites a l'interior valencià en ple abril. En un context de canvi climàtic com l'actual ens haurem d'acostumar a primaveres com aquesta: amb irrupcions d'aire fred seguides de càlides, i una major explosivitat pel que fa als episodis de pluja.

També et pot interessar

stats