Maig humit i extremadament càlid

El mes de maig ha sigut el quart més càlid des de 1950 i el més humit des de 2011

Cortina d'aigua a València 03/05/2022
Cortina d'aigua a València 03/05/2022

La temperatura mitjana ha sigut de 18,7 °C, superior en 2,2 °C a la de la climatologia de referència (16,5 °C). La precipitació acumulada ha sigut de 55,9 l/m², un 12% superior a la mitjana climàtica (període comprés entre 1981 i 2012).

Maig estremadament càlid
Maig estremadament càlid
Pluja maig
Pluja maig

El mes va començar amb temperatures relativament fresques, però a partir del dia 7 es va produir un ascens tèrmic continu, que va assolir el seu màxim el dia 22. Destaquen les temperatures registrades aquest dia, ja que la temperatura mitjana va ser comparable amb la que es podria tindre un dia de juliol. A més, les màximes diürnes només han sigut superades (per a un mateix mes) per les registrades en l'episodi històric del maig de 2015. Els dies 22 i 23 se situen entre els deu dies més càlids a la Comunitat Valenciana per a un mes de maig.

Evolució temp
Evolució temp

La major anomalia s'ha registrat a l'interior de València i Castelló, on les temperatures mitjanes han superat els 3 °C del valor normal, a diferència del litoral, on a causa de les brises s'han suavitzat aquests valors de temperatures.

Cal ressaltar el fet que els dies han sigut molt més anòmals que les nits. L'anomalia mitjana de les temperatures màximes diürnes ha sigut de 3,2 °C, mentre que l'anomalia de les mínimes nocturnes ha sigut de 1,4 °C.

Respecte a les precipitacions, destaquen les tempestes produïdes entre els dies 2 i 4, període en què es va acumular el 90% de la precipitació de tot el mes. La intensitat d'aquestes precipitacions va ser molt forta i torrencial a l'àrea metropolitana de la ciutat de València la vesprada i nit del 3 de maig. A més del municipi de València, també hi va haver tronades els dies 2 i 3 que van afectar altres localitats de l’Horta Oest i sud de l’Horta Nord, amb acumulats que van superar els 200 l/m² (Paterna-Mas del Rosari, 238,3; València, 232,2).

Els màxims acumulats durant el mes de maig s'han registrat a l'àrea metropolitana de València i a altres observatoris del Camp de Morvedre i a la Plana Alta (zones afectades per l'esmentada tempesta del dia 3).

Pluja acumulada maig
Pluja acumulada maig

Tot i que ha sigut un mes generalment humit, a zones del litoral sud del nostre territori i de l'interior dels Serrans i la Plana d'Utiel els valors acumulats de precipitació han sigut inferiors als 20 l/m². Valors que en aquestes zones fa que qualifiquem maig com a un mes sec o molt sec.

També et pot interessar