Tempesta històrica a València

Sols amb el recompte de quatre dies, ja es tracta del mes de maig més plujós de la història a València

LLAMPS A VALÈNCIA
LLAMPS A VALÈNCIA / PACO BURGUERA
06 de maig 2022 - 14:58

El passat dimarts 3 de maig del 2022, es va viure a València un episodi de precipitacions històriques, degudes a un sistema convectiu mesoescalar estàtic que va provocar nombroses inundacions més pròpies de la tardor que no d'aquesta època de l'any.

En el dia pluviomètric (de 07 UTC del dia assenyalat fins a les 07 UTC de l'endemà) es van registrar 172,4 l/m², només hi ha quatre dies que hagen superat aquesta quantitat des que hi ha registres, com mostra el següent gràfic. Com podeu veure, la resta corresponen a la tardor, quan l'aigua de la mar està més càlida i hi ha més energia disponible per a generar fenòmens meteorològics adversos.

VALÈNCIA DIES AMB MÉS DE 172
VALÈNCIA DIES AMB MÉS DE 172 / AEMET

Va ploure de manera irregular en les diferents zones de València, com ara a l'estació de Camins al Grau, on es va registrar la màxima precipitació, amb 261,9 l/m²; a l'aeroport 140,1 l/m², molt lluny dels 54,8 l/m² a l'Albufera. El tren de tempestes ens va deixar també una nit tempestuosa en què els llamps van ser els protagonistes. En la següent imatge tenim la precipitació estimada per radar, dins de la ciutat superen els 200 l/m² i la màxima quantitat estimada es va situar al mar, on es van superar els 400, prop del Port de València. Els punts negres ens indiquen els llamps que van impactar en terra, s'estimen un total de 6.000, i el màxim es torna a situar a la mar.

Precipitació estimada per radar
Precipitació estimada per radar / AEMET

Tan sols amb el recompte de quatre dies, aquest és el mes de maig més pluviós de la història a València, en el qual s'han registrat 232,2 l/m², una xifra que quintuplica la mitjana i supera de llarg a l'antic rècord del maig de 1871 quan van caure 166,7 l/m². I si abans d'aquest episodi ja parlàvem de la primavera més plujosa de la història, ara en l'observatori de València la precipitació acumulada de la primavera climatològica ha sigut de 489 l/m². Pràcticament en dos mesos, ja que tant gener com febrer van ser mesos molt secs, ja s'ha superat la mitjana anual.

PRECIPITACIÓ MITJANA MAIG A VALÈNCIA
PRECIPITACIÓ MITJANA MAIG A VALÈNCIA
PLUJA PRIMAVERA VALÈNCIA
PLUJA PRIMAVERA VALÈNCIA

També et pot interessar

stats