Els loters traslladen el seu descontent a les portes del sorteig de la grossa

Els venedors i venedores de loteria, que reclamen més comissions, estan convocats a la primera vaga del sector en 250 anys d'història

Venedors i venedores de loteria reclamen una pujada de les comissions a les portes del Teatre Real de Madrid
Venedors i venedores de loteria reclamen una pujada de les comissions a les portes del Teatro Real de Madrid / Miguel Osés (Efe)

El gremi de loters ha aportat la primera imatge destacada del sorteig de Nadal. La d'una protesta inèdita a la plaça Mayor de Madrid, a les portes del Teatro Real, just quan l'atenció del conjunt de la ciutadania se centra en els bombos i les boles que giren dins, en el principal dels jocs de la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l'Estat (Selae). Centenars de venedors de loteria participen en la protesta a Madrid, que és la cara la visible de la vaga, primera en els 250 anys d'història del sector, que l'associació Loters en Lluita ha convocat per a aquest 22 de desembre en tot Espanya.

Reclamen els loters l'augment de les comissions, un pessic més de cada bitllet de Loteries i Apostes de l'Estat. I recorden, com resa la pancarta que encapçala les protestes, que sumen 17 anys amb el percentatge congelat. Ara mateix reben 80 cèntims per cada dècim de loteria venut, el 4% del preu, una comissió que no es toca des del 2004 i consideren insuficient, tant per l'augment del preu de la vida, com en comparació amb la d'altres premis. A la Loteria Nacional la comissió és del 6%, per exemple. I del 5,5% a la Primitiva, la Bonoloto, la grossa de la Primitiva i Euromillones.

Loters en Lluita ja va canalitzar el malestar dels loters amb una multitudinària manifestació el 22 de setembre a Madrid. Llavors, el seu portaveu, Joaquín Monroy, reclamava una pujada almenys del 2% de la comissió.

"Mantindrem les mobilitzacions fins que ens plantegen algun tipus de solució. Estem oberts a qualsevol mena de negociació. L'única cosa que volem és que s'estudie que està passant i no que miren cap a un altre costat i que ens ignoren, com ha passat tants anys" –ha explicat Monroy en declaracions a 20 Minutos durant la protesta. Busquem una millora en el sistema de retribució i les condicions laborals. Abans loter era una professió de la qual es podia viure, però ara cal buscar negocis paral·lels. Jo de fet he hagut de buscar un local d'hostaleria perquè necessites altres fonts d'ingressos". 

Les considerades com a principals associacions del sector, Anapal i Fenamix, no secunden la protesta, mentre Selae declina reunir-se amb Loters en Lluita per considerar-los un moviment i no una associació.

Siga com siga, aquest 22 de desembre algunes persones podrien tindre una sorpresa en trobar-se tancada l'administració de loteria quan s'acosten a celebrar o comprovar un dècim.

També et pot interessar

stats