L'onada de calor de juliol deixa 36 morts a la Comunitat Valenciana

Els decessos atribuïbles a les altes temperatures de l'últim mes s'han triplicat respecte a l'any passat i es concentren sobretot en les comarques del sud

Una dona refreda el seu fill amb aigua en una font
Una dona refresca un xiquet amb aigua en una font / Joaquin Corchero (Europa Press)

La persistent onada de calor que esguita la península Ibèrica durant juliol deixa un balanç de 36 víctimes mortals a la Comunitat Valenciana. És la xifra de defuncions que l'Institut de Salut Carlos III, que depén del Ministeri de Sanitat, atribueix directament a les altes temperatures aquest mes a casa nostra. 

La quantitat quasi triplica les morts que el sistema de monitoratge Momo va registrar per aquesta mateixa causa en juliol de 2021 (13) i suposa un 3,4% de les notificades en tot l'Estat, 1.074. A més, engloba una de cada cinc de les 180 que han tingut lloc la Comunitat Valenciana per calor durant l'últim any, el 20%. 

Per províncies, els decessos es concentren fonamentalment al sud, a Alacant, que n'engloba més de la meitat: 22. Les comarques del nord (Castelló) n'aglutinen onze, mentre que les dues restants es localitzen a la província de València, segons dades de l'ISCIII. L'organisme també diferència per sexes i detecta un volum més gran de mortalitat atribuïble a la calor en les dones que en els homes, 21 davant 15. 

La majoria de les defuncions, fins a 22, corresponen a persones molt majors, de més de 85 anys. Igualment, el Momo reporta altres nou morts en la franja de 75 a 84 anys, cinc en persones entre 65 i 74 anys, quatre entre els 45 i 64 i una d'una persona que en tenia entre 15 i 44.

La calor que estem patint durant aquest mes de juliol està batent rècords i deixa números mai vistos de mortalitat diària en la majoria de comunitats autònomes. Els informes de monitoratge del Momo en donen testimoni de les xifres i reflecteixen com mai les altes temperatures havien causat tantes defuncions. Enguany, a la Comunitat Valenciana han perit 180 persones a causa de la calor excessiva. A les 36 que portem en juliol, cal afegir-ne 20 registrades al juny, 7 al maig, 3 a l'abril, 5 al febrer i 20 al gener. L'any 2021 en foren 281 i el 2020, 353.

Més de 1.700 morts a la Península

El fenomen no és exclusiu del nostre país, s'estén també al veí peninsular. Des de l'Organització Mundial de la Salut avisen que només a Espanya i Portugal ja han perdut la vida enguany més de 1.700 persones a conseqüència de l'onada de calor. "Sense precedents. Alarmant. Apocalíptic. Aquests són només alguns dels adjectius que s'utilitzen en les notícies, ja que àmplies zones de la regió europea de l'OMS pateixen feroços incendis forestals i temperatures rècord enmig d'una onada de calor contínua i prolongada", ha assenyalat Hans Kluge, director de l'oficina regional per a Europa de l'OMS. També alerta que "el canvi climàtic no és nou" i que les conseqüències que se'n deriven, no obstant això, "augmenten temporada rere temporada, any rere any, amb resultats desastrosos".

En aquest sentit, el dirigent europeu de l'OMS ha recordat que l'exposició a la calor extrema sovint exacerba les condicions de salut preexistents i que els colps de calor i altres formes greus d'hipertèrmia (una temperatura corporal anormalment alta) causen sofriment i mort prematura, especialment en nadons, xiquets i persones majors.

Precisament per això, l'OMS ha elaborat una guia per a ajudar els països a preparar-se davant esdeveniments de calor extrema i, de fet, s'ha demostrat que quan compten amb plans d'accions integrals se salven vides. Aquests documents "brinden consells pràctics per al públic i els professionals mèdics sobre com respondre a les onades de calor, així com consells dirigits als qui atenen pacients i persones en hospitals i altres centres d'atenció, incloses les llars d'ancians", ha detallat Kluge.

També et pot interessar

stats