L'onada de bronquiolitis encara no toca sostre i la grip comença a colpejar

Els virus respiratoris s'acarnissen amb els majors de setanta anys mentre les veus expertes adverteixen que la tensió sobre el sistema sanitari pot allargar-se mesos

Una sanitària atén una xiqueta en un ambulatori
Una sanitària atén una xiqueta en un ambulatori / À Punt NTC

L'epidèmia de bronquiolitis que colpeja tot Espanya, també la Comunitat Valenciana, segueix de pujada a les portes de Nadal. Els casos del virus respiratori sincític (VRS), el patogen darrere d'aquesta malaltia que afecta especialment els més menuts, es compten encara per centenars en el territori sense arribar a tocar sostre, i ara s'acarnissen també amb la població major. Les veus expertes consultades per À Punt adverteixen que encara no hem arribat al pic de l'onada i que aquesta situació de tensió sobre els serveis sanitaris es pot allargar durant mesos perquè ara comencen a entrar en escena altres virus respiratoris recurrents en temporada hivernal, especialment el de la grip.

"La incidència de patologies infeccioses respiratòries és molt elevada sobretot entre els menuts, però el volum correspon realment a l'època de l'any en què estem. Ara tornem a la normalitat del que han sigut sempre els virus respiratoris en xiquets", explica Mara Garcés, pediatra del centre de salut de Natzaret. La facultativa constata que la pressió assistencial s'ha incrementat en les últimes setmanes tant en atenció primària com en hospitalària a causa d'aquesta situació, fins al punt que en consultes pediàtriques el volum de pacients s'ha triplicat.

Amb aquest diagnòstic de la situació coincideix el catedràtic de Parasitologia de la Universitat de València (UV) Rafael Toledo, qui assenyala que encara no hem arribat al pic de l'onada provocada pel virus sincític. "Estem prop, però probablement més avant vindran pics de grip", afirma. De fet, ja es registren casos del virus estrela de l'hivern en les consultes, segons confirma la pediatra Garcés: "Ara no sols hi circula VRS, també la grip, que ja comença a incrementar la incidència en els xiquets i progressivament generarà l'epidèmia de cada any en els adults". A aquests patògens se n'afegeixen altres com els que provoquen otitis i mal de gola en els menuts.

Evolució de la incidència de virus respiratoris a la Comunitat Valenciana en les últimes sis setmanes
Evolució de la incidència de virus respiratoris a la Comunitat Valenciana en les últimes sis setmanes / À Punt NTC

Segons l'últim balanç del Sistema de Vigilància d'Infecció Respiratòria Aguda (Sivra), la incidència de nous contagis per virus respiratoris a la Comunitat Valenciana ha pujat en cent punts en sols una setmana. A hores d'ara la taxa se situa en 1.341,4 casos per cada 100.000 habitants, molt per damunt de la mitjana estatal (829,9) i entre les més elevades del país. L'evolució de la bronquiolitis continua cap amunt en la població de 0 a 4 anys, una tendència que es repeteix també entre els majors de 64.

La Conselleria de Sanitat Universal ha remarcat que la xarxa sanitària ha respost "perfectament" a l'augment de la demanda assistencial provocada per l'allau de casos perquè els departaments de salut tenen "molt ben apresos" els plans estratègics creats amb motiu de la pandèmia de covid-19. "El sistema és molt flexible i va adaptant-se als increments", ha remarcat el conseller, Miguel Mínguez. Per tal de protegir els col·lectius més vulnerables, Sanitat remarca la importància de mantindre les restriccions de visites i mascareta en residències: "Si les suprimim de sobte podria créixer la morbiditat. Hem de ser prudents, els virus de transmissió respiratòria com la grip poden augmentar encara i aquestes mesures ens protegeixen".

Tot i l'intens panorama víric que marca els compassos de l'entrada a l'hivern, les veus expertes criden a la calma i asseguren que la situació actual no és més greu que la d'anys anteriors, abans que esclatara la crisi del coronavirus. "Estem en un escenari normal com el que teníem el 2020 respecte d'aquestes patologies", subratlla Toledo. El catedràtic de la UV insisteix que ara el més important és passar "aquest moment d'embut" que s'ha generat en la sanitat: "Una vegada superat tot es regularitzarà i tornarem a la situació prèvia al 2020", vaticina.

També et pot interessar

stats