L’OMS reclama promoure el plaer sexual en la política pública

El Dia Mundial de la Salut Sexual crida a reconéixer barreres com l’estigma i la culpa, el foment de l’autodeterminació o la lluita contra les ITS

El Dia Mundial de la Salut Sexual pretén sensibilitzar sobre la importància del sexe i les relacions afectives sanes
El Dia Mundial de la Salut Sexual pretén sensibilitzar sobre la importància del sexe i les relacions afectives sanes

Aquest diumenge, 4 de setembre, es commemora el Dia Mundial de la Salut Sexual de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) amb l’objectiu de sensibilitzar i conscienciar sobre la importància del sexe i les relacions afectives sanes i satisfactòries en la salut i el benestar de les persones.

La històrica Declaració Universal dels Drets Sexuals de València de 1997 va establir les bases per al reconeixement dels drets sexuals de totes les societats. Aspectes com el dret a la llibertat, la privacitat o el plaer sexuals eren alguns dels pilars que, juntament amb el dret a rebre informació basada en coneixements científics, pretenien avançar en aquesta direcció fa ara un quart de segle.

Promoure el plaer sexual en la política pública “com a part fonamental del benestar”, reconéixer les importants barreres en l’expressió sexual, com ara la coerció, l’estigma i la culpa, el foment de la igualtat i l’autodeterminació o la lluita contra les malalties de transmissió sexual són alguns dels aspectes crucials que es posen, hui de nou, damunt la taula.

En aquest sentit, l’organisme internacional recorda que cal fomentar un “enfocament positiu i respectuós de la sexualitat i les relacions sexuals”, així les “experiències sexuals plaents i segures, lliures de coerció, discriminació i violència”.

Amb motiu d’aquesta celebració, diverses institucions adverteixen de l’increment dels casos d’infeccions de transmissió sexual (ITS), especialment accentuat entre la població femenina i entre els més joves durant els últims anys.

Les ITS, a l’alça: un important problema de salut pública

Les ITS, com la gonorrea, la clamídia, la sífilis o el virus del papil·loma humà, han multiplicat la seua incidència a tot l’estat en les últimes dècades, sobretot a partir de 2010, segons l'informe Vigilància epidemiològica de les infeccions de transmissió sexual a Espanya del Ministeri de Sanitat. El document reconeix que les ITS “són un problema important de salut pública, tant per la seua magnitud com per les seues complicacions i seqüeles si no es realitza un diagnòstic i tractament precoç”.

Quant a la prevalença de les ITS en el cas concret de la població femenina, un recent informe elaborat per l’observatori Bloom, apunta a un increment dels casos del 1073% entre 2012 i 2019, el que suposa que en set anys la incidència s'ha multiplicat per més de deu. Un dels factors que explica aquest considerable creixement es troba en la millora dels sistemes de detecció.

En aquest context, els experts insisteixen en la necessitat d’incentivar la formació sobre salut sexual i reproducció per a conscienciar els joves i millorar els sistemes de diagnòstic, especialment en aquells casos que no presenten símptomes ni lesions visibles, com ara la clamídia.

El premiat programa divulgatiu d’À Punt Mèdia 69 raons s’endinsa en cada capítol en aquests aspectes. La sexòloga Lara Avargues explica als adolescents valencians aspectes relacionats amb els mètodes anticonceptius, la diversitat sexual o la salut reproductiva. 69 raons torna a emetre’s a partir del pròxim dimarts 6 de setembre a la televisió i es pot veure íntegrament al web.

També et pot interessar

stats