L’OMS alerta que la calor extrema i els incendis desencadenen infarts i malalties greus

L’organisme assenyala els països del Mediterrani i els demana que prenguen mesures per als grups més vulnerables

Imatge per satèl·lit dels incendis a l'illa grega de Rodes
Imatge per satèl·lit dels incendis a l'illa grega de Rodes / Maxar Technologies (Efe)

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha alertat aquest dimecres que les temperatures extremes i els incendis als països del Mediterrani constitueixen un risc greu per a la salut i poden desencadenar tota mena de malalties respiratòries, renals, mentals i cardiovasculars, com infarts.

Tedros ha recomanat a la població que adopte mesures “de sentit comú” per a previndre els riscos sanitaris en aquest escenari, com quedar-se a casa durant les hores de més calor del dia o mantindre's hidratat. A més, ha demanat als líders d’aquests països que posen en marxa sistemes d'alerta primerenca per “protegir la nostra salut, els ecosistemes i les nostres economies”, a més d’estratègies de resposta efectives per als grups més vulnerables, com les persones que treballen a l'aire lliure i els malalts crònics.

La màxima autoritat de l'OMS ha remarcat que aquests esdeveniments climàtics són “un nou recordatori de la urgència de reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i de protegir el planeta, del qual depén tota la vida". Tedros s’ha mostrat especialment preocupat per les conseqüències en aquells països afectats per conflictes o escenaris molt vulnerables, que posen en perill l'accés a l'aigua potable o el subministrament de medicaments bàsics.

Segons un informe de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), aproximadament 61.000 persones van morir l'estiu passat, el més càlid des que hi ha registres, a 35 països europeus a causa de la calor extrema. En l'última onada d'incendis, que afecten principalment a Algèria, Itàlia, Tunísia i Grècia, ja han mort almenys quaranta persones i mil més han sigut evacuades a causa de les flames i el fum.

També et pot interessar

stats