L'impulsor del "Soc major, no idiota": "Gràcies, però cal continuar demanant; volem el milió de firmes"

Carlos San Juan, que entrega al Ministeri d'Economia les 600.000 firmes aconseguides en la campanya, convida la ciutadania a mantindre la pressió fins a obtindre resultats concrets en la demanda d'una atenció més humana als bancs

El valencià Carlos San Juan atén als mitjans de comunicació a les portes del Ministeri d'Economia a Madrid
El valencià Carlos San Juan atén als mitjans de comunicació a les portes del Ministeri d'Economia a Madrid / À Punt

"Gràcies", però "cal continuar demanant". En aquestes dues afirmacions ha concretat les seues sensacions Carlos San Juan, l'impulsor de la campanya #SoyMayorNoIdiota en els minuts previs a entregar al Ministeri d'Economia les més de 600.000 firmes en favor d'un tracte més humà als bancs que ha arreplegat la seua iniciativa.

En una intervenció en directe per a la ràdio d'À Punt en l'AVE que l'ha conduït aquest dimarts a Madrid, San Juan ha instat la població a seguir firmant per a arribar al milió de suports, i als mitjans de comunicació a ajudar a continuar la difusió.

"Quan les causes no arriben a un fi és perquè ens cansem, perdem l'atenció i deixem de firmar", ha recordat el valencià, de 78 anys, per a reclamar "solucions" que es puguen veure "a peu de carrer".

Carlos San Juan amb la caixa que conté les firmes de camí al Mininisteri d'Economia
Carlos San Juan amb la caixa que conté les firmes de camí al Mininisteri d'Economia / À Punt NTC

Li les ha reclamades al secretari general del Tresor del Ministeri d'Economia, Carlos Cuerpo, a qui ha entregat personalment les firmes, juntament amb l'agraïment pel requeriment del ministeri als bancs perquè presenten propostes de millora en el termini d'un mes. Tot seguit farà un lliurament simbòlic de les firmes en diverses oficines pròximes i finalitzarà el recorregut amb el registre de les adhesions en el Banc d'Espanya. La receptivitat que ha trobat a les administracions contrasta amb la distància mostrada per les entitats bancàries, ja que de moment només ha rebut la telefonada de dos directius territorials.

Quan les causes no arriben a un fi és perquè ens cansem, perdem l'atenció i deixem de firmar

Ja a Madrid, a les portes del ministeri, San Juan ha explicat que trasllada al govern espanyol "la responsabilitat de la desesperació de molta gent que se sent exclosa", perquè "hi ha hagut massa digitalització sense una transició lenta i sense deixar que ens hi adaptem". El jubilat valencià manté l'esperança del canvi, però també escepticisme sobre els resultats de la seua campanya, ja que, com a recordat, tot i l'interés de l'executiu central, encara no ha compromés una data concreta perquè la banca definisca una solució. "Dels bancs he percebut que ens convidaran a mesures de digitalització, a un gestor sènior, però això és paternalisme, el que vull són mesures d'atenció en persona, com abans, i qui vulga aprendre el món digital que l'aprenga".

"La mesura urgent és la humanització, l'atenció en oficina, si ells han eliminat massa empleats que rectifiquen, s'han precipitat, tenen guanys i sous espectaculars i no poden dir que no tinguen mitjans per a fer-ho", ha recordat San Juan sobre la principal demanda de la campanya. "Que cessen les cues al carrer, que la gent reba atenció en un horari normal d'oficina, un accés humà els nostres diners, que és un servei públic on tenim accés a les nostres pensions i paguem els nostres tributs, i no hem de demanar com un favor que ens òbriguen la porta, sinó que siga tot el matí, que quan tinguem un problema en el caixer se'ns atenga amb respecte i humanitat".

La mesura urgent és la humanització, l'atenció en oficina, si han eliminat massa empleats que rectifiquen

I ha instat l'executiu que si es veu incapaç d'arrancar aquestes mesures a les entitats, pel poder del sistema bancari, habilite un sistema alternatiu en el mitjà urbà i rural "perquè no cobrem la pensió amb ells".

"Crec que he entrat en una habitació plena de gas de malestar i he tocat la clau de la llum i ha eixit l'espurna", ha explicat San Juan sobre l'impacte social, polític i mediàtic de la seua postura, que ha recordat que ha assolit impacte internacional, amb entrevistes a França o Alemanya. "Jo no em cansaré. Que la gent no es canse. I vostés [en referència als mitjans] tampoc", ha demanat l'impulsor del "Soc major, no idiota", advertint que la tercera edat arribarà a tothom i que l'anomenat progrés sempre va un pas per davant.

També ha advertit que entre les 600.000 firmes falten moltíssims dels potencials beneficiaris de la campanya, les persones majors desconnectades de l'última tecnologia, "que no han pogut firmar [l'arreplegada de firmes és digital] o no han rebut informació de la campanya" i que, com ha recordat, han sigut la font de motivació de la seua petició.

Reconeix el valencià que s'ha quedat curt en la reivindicació, que afecta la digitalització dels tràmits en el seu conjunt i que seria igualment traslladable a les administracions, "però qui molt abraça poc estreny". "Jo m'he preocupat per la banca", diu San Juan, convidant indirectament altres o obrir noves vies de reclamació per a humanitzar l'atenció a les persones majors.

També et pot interessar

stats