L'impacte de les pantalles en la salut visual: un de cada tres adolescents valencians ja és miop

Un estudi realitzat entre joves de 12 a 18 anys en tot Espanya conclou que més de la meitat creu que veu malament i el 36% necessita ulleres o lents de contacte

Recreació de com veu una persona miop amb graduació alta
Recreació de com veu una persona miop amb graduació alta / Alexsey t17 (Shutterstock)

Els adolescents valencians entre 12 i 18 anys són, després dels catalans, els que tenen la percepció més elevada de veure pitjor de tot Espanya. En concret, el 56,1% creu que veu malament, enfront del 55,4% de mitjana estatal. I d'aquest grup el 36%, més d'un terç, necessiten ulleres o lents de contacte per a poder veure correctament, un percentatge molt semblant al del conjunt del país. Són algunes de les xifres que reflecteix l'informe "L'estat de la salut visual dels adolescents a Espanya", presentat aquest dimecres per l'associació Visió i Vida, Fundació Mapfre i Correus Express i que s'ha elaborat amb una mostra de joves de 12 anys en avant fins a la majoria d'edat.

Els resultats apunten que la miopia magna —més de sis diòptries— ha passat d'afectar l'1,3% dels adolescents al 8,2% en només cinc anys. Però l'evolució miòpica en aquest període també ha crescut perquè, de mitjana, des del 2017, els joves de 12 a 18 anys han augmentat la graduació en dues diòptries. I tot açò en un context en què, segons les respostes dels participants en l'enquesta, un de cada tres (el 29,6%) ja és miop i a la meitat (51,9%) li ha canviat la graduació l'últim any. "La pandèmia de la miopia afecta cada vegada més les noves generacions i, si no es fa res per a frenar-ne el desenvolupament, pot generar un alt cost social", explica Salvador Alsina, president de Visió i Vida.

L'estudi naix dels resultats obtinguts en les proves de cribratge de la campanya "Veure la vida en 4K", realitzada sobre 4.420 tests vàlids, units a un informe poblacional d'un test autorespost per 3.688 joves de 12 a 18 anys i una anàlisi de 763 miops que acudiren a l'òptica el 2022 i el 2017, cosa que ha permés comprovar com els ha avançat la miopia.

L'alarma dels especialistes salta en analitzar el grau miòpic dels joves. Mentre que el 2017 només hi havia un 1,4% i 1,2% de miops amb més de sis diòptries en els ulls dret i esquerre, respectivament, cinc anys després la xifra crescut al 8,5% i 7,9%. A més, mentre que el 2017 set de cada deu tenien dues diòptries o menys, el 2022 aquesta proporció s'ha retallat a un de cada quatre. En canvi, el nombre d'adolescents miops amb graduacions més altes creix progressivament. En el tram dos a quatre diòptries el percentatge es dispara més de quinze punts per a cada ull, fins al 41,5% (dret) i 39,6% (esquerre). I en el cas de pacients que tenen entre -4,25 i -6 diòptries, la quantitat s'ha multiplicat pràcticament per cinc i vora el 25% pateixen aquesta afecció ocular.

"Estem observant un desplaçament generalitzat dels valors cap a les diòptries més altes", explica Elisenda Ibáñez, coordinadora de l'estudi. És a dir, analitzant les diòptries mitjanes, en aquests cinc anys la miopia d'aquests joves ha augmentat quasi dues diòptries, afig l'experta. Quant a la miopia magna, ha indicat que el 10% de les persones amb més de quinze diòptries acabaran en ceguesa, segons les dades, i el 60% dels despreniments de retina es produeixen entre els qui pateixen l'afecció amb aquest grau extrem.

Miopia i pantalles

La investigació duta a terme apunta que la meitat dels joves creu que veu malament o que podria veure millor. A més, una gran quantitat de menors perceben molta simptomatologia de problema visual. Alguns dels exemples extrets de l'estadística són que entre el 37,1 i el 45,3% manifesta veure doble la pissarra, el 25,1-20,3% veu millor si es tapa un ull; entre el 34,8-47,2% entretanca els ulls per a veure millor; o el 41% té sequedat ocular quan passa temps davant de pantalles. Segons els resultats, un de cada deu joves (11,7%) té grans problemes de visió que podrien generar importants conseqüències si no es prenen mesures.

Com que l'evolució miòpica actual deriva de l'estil de vida, la presència de les pantalles en el dia a dia és un dels factors que s'ha d'analitzar. L'ús excessiu està directament relacionat amb la pèrdua de visió que cada vegada pateixen més joves. Sobre aquest assumpte, quasi set de cada deu adolescents reconeixen usar el mòbil abans de ficar-se al llit. "Hem de tindre en compte que fins als set anys del menor no hi ha un temps recomanable per a usar pantalles pel que fa a salut visual: el seu sistema no està desenvolupat per a enfrontar-se a això i el millor és limitar-ne l'ús fins que passen aquesta edat", ha advertit Lluís Bielsa, vicepresident de Visió i Vida.

La voluntat de posar límit a l'ús de les pantalles en un món totalment digitalitzat podria ajudar a veure amb més claredat un futur que cada vegada és més borrós per a les noves generacions.

També et pot interessar

stats