L'Estratègia Valenciana per a la Igualtat LGTBI: 75 mesures per a acabar amb la discriminació

Oltra presenta el pla per als pròxims cinc anys, que aposta per la formació de policies locals i personal sanitari, i crea unitats especialitzades contra els delictes d'odi

L'Estratègia Valenciana per a la Igualtat LGTBI: 75 mesures per a acabar amb la discriminació / Generalitat

Aquest dilluns s'aprova l'Estratègia Valenciana per a la Igualtat LGTBI 2022-2027, un text que recull 75 mesures consensuades amb més d'una trentena d'entitats que pretén avançar cap a "una societat que reconega la diversitat i pose fi a la discriminació per LGTBI-fòbia" que encara pateixen les persones del col·lectiu. 

La vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha presentat el document al qual ha de donar llum verda el Consell Valencià LGTBI. Naix com una eina, ha explicat Oltra, per a "fixar els instruments i programar les actuacions i les mesures" per al compliment de la legislació vigent, que garanteix la possibilitat d'avançar en la "igualtat real i efectiva de les persones LGTBI". Des del sector celebren que es desenvolupen les lleis que afecten aquest col·lectiu, perquè una llei que no es desenvolupa i es dota de recursos no serveix de res, ha puntualitzat María Pérez, vicepresidenta del Consell LGTBI.

L'estratègia es divideix en tres eixos centrats en l'acceptació de les institucions al col·lectiu LGTBI: el reconeixement dels drets i la sensibilització sobre la diversitat, l'atenció a la LGTBI-fòbia i el reconeixement de la memòria. Línies mestres per als pròxims cinc anys que recullen un total de deu objectius i 75 actuacions en diversos àmbits. Oltra ha destacat la formació de la policia local i el personal sanitari, sobretot en atenció a les persones trans, o la creació d'unitats especialitzades contra els delictes d'odi davant la proliferació d'agressions homofòbiques.

Visibilitzar la diversitat sexual

El primer bloc, centrat en accions de reconeixement al col·lectiu, contempla campanyes per a visibilitzar la diversitat sexual, familiar i de gènere, i continuar reforçant els ajuntaments per a la posada en marxa de plans locals d'igualtat LGTBI a través del contracte del programa. En els dos últims anys s'hi ha destinat un milió d'euros a aquest fi i hi ha previst un altre en els pròxims dos, ha afirmat Oltra. 

Suport en tots els àmbits

Les accions del segon eix, destinades al reconeixement dels drets, van adreçades a donar més suport al col·lectiu, especialment les persones trans, en l'àmbit social, sanitari i educatiu. També a promocionar la visibilitat en la cultura i en l'esport, i la inserció laboral en entorns segurs.

Per a això, es contemplen actuacions per a la inserció social i laboral, un protocol de coordinació dels serveis d'atenció a persones migrants i refugiades LGTBI, o l'atenció a la diversitat en centres, serveis i programes socials dirigits a persones majors. Es puntuarà com a mèrit en les convocatòries d'ajudes públiques, per exemple, que les empreses o entitats compten amb plans de diversitat o amb mesures de prevenció davant la LGTBI-fòbia, i s'apostarà per la formació de professionals sanitaris en diversitat sexual i de gènere. 

Oltra ha destacat les atencions que, des de l'àmbit sanitari, s'han realitzat en el marc de la llei trans des de l'aprovació el 2017 fins al 2020: 712 canvis de nom en la targeta SIP, 239 atencions psicoterapèutiques, 261 persones en teràpia hormonal i farmacològica, i 565 intervencions quirúrgiques.

Un altre dels aspectes de l'Estratègia és garantir l'accés en igualtat a les tècniques de reproducció assistida en la sanitat pública i oferir formació al professorat sobre diversitat LGTBI i inclusió de la variable de la LGTBI-fòbia en el registre d'incidències d'assetjament escolar.

Més sensibilització

La tercera línia recull actuacions encaminades a la sensibilització sobre la diversitat i l'atenció a les víctimes de LGTBI-fòbia. La vicepresidenta Oltra ha alertat sobre les 527 atencions per LGTBI-fòbia que es van dur a terme en les oficines Orienta des del 2019 fins a l'any passat, o l'alt percentatge —un 38%— d'incidents relacionats amb agressions o situacions de perill que, segons les dades del 112, pateixen les persones trans. El percentatge creix fins al 63% en els casos d'incidents sanitaris, la majoria intents de suïcidi, sobretot en persones del col·lectiu LGTBI menors de 25 anys.

També et pot interessar

stats