L'estratègia de vacunació, pendent de les decisions sobre Janssen i la segona dosi d'AstraZeneca

L'Agència Europea de Medicaments i la Comissió de Salut Pública aborden qüestions clau per al futur immediat de la campanya d'immunització

Un home rep una de les vacunes del coronavirus a Girona
Un home rep una de les vacunes del coronavirus a Girona / David Borrat (Efe)

L'estratègia de vacunació està pendent de decisions clau que es prendran en les pròximes hores. Aquest dimarts l'Agència Europea de Medicaments (EMA) decideix què fer amb l'administració de la vacuna de Janssen, i la Comissió de Salut Pública valora possibles canvis en la pauta d'immunització a Espanya.

Espanya té emmagatzemades les primeres 150.000 vacunes de Janssen -el primer sèrum de dosi única- que van arribar justament quan la farmacèutica en va paralitzar cautelarment la distribució, després de conéixer sis casos de trombes rars entre set milions de persones durant la vacunació als Estats Units.

Les autoritats sanitàries nord-americanes ja han anticipat la possible reactivació de la vacunació amb el preparat aquesta mateixa setmana. Un precedent que alimenta l'expectativa d'una nova llum verda de l'EMA, encara que siga amb condicions, de la vacuna que ja va autoritzar el passat 11 de març.

El vistiplau de Janssen, l'espenta decisiva per a la immunització?

El vistiplau espentaria la campanya d'immunització a Europa i per extensió a Espanya, justament quan la falta de dosis condiciona els plans de vacunació massiva que les autonomies havien planificat per a l'abril. La Unió Europea ha precontractat amb Johnson & Johnson l'adquisició de 400 milions de dosis del preparat, la meitat de les quals havien d'arribar enguany, com s'havia compromés el fabricant. A Espanya li corresponen el 10% d'aquest contingent, és a dir, uns 20 milions.

El Ministeri de Sanitat havia previst disposar d'un total de 5,5 milions d'aquest contingent en el segon trimestre de l'any. S'estima que la Comunitat Valenciana podria rebre'n unes 530.000 unitats abans que acabe juny, si es manté la proporció d'entrega del Ministeri de Sanitat en els altres vials, que és del 9,63%.

A hores d'ara, Sanitat Universal ha administrat la primera dosi a 962.284 persones, el 22,5% de la població vacunable, i n'ha injectat les dues a 308.684, el 2,7%.

La incorporació de Janssen seria decisiva per a facilitat que la Generalitat s'acostara a l'objectiu de tindre immunitzada tota la població valenciana major de 60 anys al juny. Una meta que obliga la conselleria a administrar 2.400.000 dosis en dos mesos i mig, és a dir, unes 240.000 a la setmana. Les provisions actuals continuen lluny d'aquesta ambició, tot i l'augment de les entregues de Pfizer, 175.000 aquesta setmana, després que la farmacèutica s'haja compromés a entregar mig milió de dosis extra en les pròximes deu setmanes.

Sanitat dicideix amb les autonomies si intercala vacunes i amplia l'interval de les injeccions

La Comissió de Salut Pública és l'altre escenari clau de la jornada. Els experts valoren la conveniència de duplicar l'interval entre la primera i la segona dosi de les vacunes de Pfizer i de Moderna per a les persones menors de 79 anys, que passaria de 21 i 29 dies a sis i huit setmanes, respectivament. La idea que es planteja en l'esborrany de treball que s'ha filtrat en les últimes hores, segueix l'estratègia de la Gran Bretanya, que ha apostat per immunitzar el màxim nombre de persones, encara que siga amb una protecció inferior.

La decisió no és segura, ja que l'EMA manté que les vacunes de la Covid-19 autoritzades "han d'usar-se tal com es descriu en el prospecte del producte".

El govern espanyol i les comunitats autònomes també han de decidir en la comissió si s'administrarà la segona dosi d'AstraZeneca als menors de 60 anys ja vacunats amb la primera, o se'ls inocula una altra vacuna, tenint en compte els casos de trombes que s'han conegut en aquesta franja d'edat, la gran majoria en dones.

L'Agència Espanyola de Medicaments, va autoritzar aquest dilluns el primer assaig clínic que avalua la seguretat i l'efecte protector d'administrar Pfizer a les persones ja vacunades amb AstraZeneca, i que compta amb 600 voluntaris.

També et pot interessar

stats