L'EMA desaconsella espaiar les segones dosis de les vacunes contra la Covid-19 i avisa que han d'administrar-se segons indica el prospecte

La Comissió de Salut Pública estudia aquesta opció a Espanya, que ajornaria la pauta completa de Pfizer i de Moderna entre sis i huit setmanes després de la primera injecció en menors de 79 anys, en lloc dels 21 i 28 dies que indiquen els fabricants

Vials de les vacunes contra la Covid-19 desenvolupades per Pfizer i Moderna, en una imatge d'arxiu
Vials de les vacunes contra la Covid-19 desenvolupades per Pfizer i Moderna, en una imatge d'arxiu / Dado Ruvic (Reuters)

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) no veu amb bons ulls l'opció que estudia la Comissió de Salut Pública espanyola d'augmentar l'interval de separació de les segones dosis de les vacunes contra la Covid-19 en menors de 79 anys per a poder abastar com més prompte millor el major nombre de persones vulnerables, com han demanat algunes comunitats autònomes, i en línia amb l'estratègia que han posat en pràctica el Regne Unit i Israel. En la pràctica, suposa endarrerir la segona punxada de Pfizer i de Moderna i administrar-la entre sis o huit setmanes després de la primera, en lloc dels 21 i 28 dies, respectivament, que marquen les farmacèutiques. La d'AstraZeneca, amb què s'ha vacunat ja el sector educatiu i ara s'està administrant entre la població de 60 a 69 anys, té la segona dosi pautada a les dotze setmanes de la primera. 

El regulador europeu, tot i això, ha avisat aquest dilluns que les vacunes contra la Covid-19 autoritzades "han d'usar-se tal com es descriu en el prospecte del producte". Això és, dues dosis amb "tres setmanes" de diferència entre la primera i la segona en el cas de Pfizer/BioNTech, i 28 dies en el cas de Moderna. En eixe sentit, fonts de l'EMA asseguren que la informació del producte de la vacuna Comirnaty, com es coneix el sèrum de Pfizer, "estableix que les dues dosis han d'administrar-se amb tres setmanes de diferència" per a aconseguir la mateixa eficàcia confirmada pels assajos clínics, que arriba al 95%.

La proposta dels tècnics de Salut Pública, en tot cas, ha de debatre's també aquest dimecres en la reunió de la Comissió Interterritorial de Salut, entre el govern estatal i les comunitats autònomes. Entre les promotores de la mesura estan Catalunya, Andalusia i Madrid. La Comunitat Valenciana, en principi, no hi està a favor, però podria obrir-se a canvis.

Alguns experts, com ara el catedràtic de Salut Pública de la Universitat de València, José Maria Martín Moreno, alerten que canviar la pauta d'administració pot causar complicacions en el procés d'immunització: "Hi ha un risc, baix però existent, que aquest tipus d'estratègies deixe un percentatge de la població vacunada però sense la pauta completa. Pot augmentar el risc de variants, l'aparició d'alguns virus que en replicar-se produïsquen algun tipus de resistència i generen més contagiositat i, fins i tot, més gravetat", ha explicat en declaracions a À Punt.

També et pot interessar

stats