Israel, primer país del món a llevar-se la mascareta

Després d'una vacunació massiva i amb més del 60% de la població immunitzada contra la Covid-19, s'hi continuen fent passos avant cap a la normalitat, però la mascareta continua sent obligatòria en espais interiors

Diverses persones, sense mascareta, esperen per a creuar en un pas de vianants a Tel Aviv (Israel), aquest diumenge
Diverses persones, sense mascareta, esperen per a travessar en un pas de vianants a Tel Aviv (Israel) aquest diumenge / Amir Cohen (Reuters)

Després d'un any de cares cobertes, Israel ha fet un nou pas cap a la normalitat prepandèmia i ja permet la ciutadania llevar-se la mascareta en espais a l'aire lliure. Amb més del 60% de la població ja immunitzada contra la Covid-19, és el primer país del món que elimina l'ús obligatori d'aquest element de protecció al carrer, tot i que continua sent necessari en l'interior dels establiments. Les autoritats sanitàries també recomanen usar mascaretes en grans reunions o zones concorregudes a l'exterior. 

Sense grans restriccions, amb una reobertura quasi total i un ambient que recorda els temps anteriors a l'emergència del coronavirus, molts israelians i israelianes han eixit aquest diumenge al carrer sense la mascareta posada, amb l'optimisme de sentir que continuen deixant enrere pandèmia després d'una veloç vacunació -és el país amb un índex més alt- que va portar a un descens sostingut de la morbiditat. Potser per un costum ja adquirit, encara es veuen diverses persones caminant per Jerusalem amb la màscara que els cobreix la boca i el nas, o col·locada al mentó per a posar-se-la ràpidament si han d'entrar en un comerç o pujar a l'autobús.

Un grup de persones en rotlle, sense mascareta ni distància de seguretat, aquest diumenge a Israel
Un grup de persones en rotlle, sense mascareta ni distància de seguretat, aquest diumenge a Israel / AFP

Un altre sector que percep els progressos recents és l'educatiu. Després d'haver tornat aquest febrer de manera gradual a les aules amb restriccions, amb grups bambolla i combinant lliçons virtuals i presencials, uns 2,5 milions d'alumnes han représ les classes a temps complet i sense haver d'estar separats en "càpsules".

Israel va diagnosticar divendres set casos de la soca del virus detectada inicialment a l'Índia, de la qual encara es té poc coneixement. Les autoritats investiguen ara si la mutació és resistent o no la vacuna i el grau de contagi que podria suposar, mentre que Sanitat insta a complir les noves normes amb rigor i a mantindre la higiene i la distància social per a evitar infeccions. "El gran repte és portar la mascareta a la butxaca i posar-se-la cada vegada que s'arriba a un lloc tancat o concorregut", explicava el coordinador nacional de la pandèmia, Nachman Ash, que va alertar que el país no ha aconseguit encara la immunització col·lectiva malgrat els progressos que ja ha fet. Més de 5,3 milions de persones de les vora nou que viuen a Israel estan ja vacunades amb almenys una dosi i quasi cinc milions amb ambdues, la qual cosa suposa més de la meitat de la població.

La vacunació ha fet caure en gran mesura els contagis, morts i pacients en estat greu. En aquest moment, només hi ha vora dos centenars d'hospitalitzats en condició crítica, i els malalts actius són poc més de 2.500. Els contagis diaris també s'han reduït: dissabte se'n van detectar només 85 de nous, amb un percentatge de positius del 0,8%, una xifra molt baixa en comparació amb el pic de més de 10.000 infeccions en 24 hores que el país va registrar a la fi de gener.

També et pot interessar

stats