L’erupció del volcà de La Palma podria arribar a la seua fi tres mesos després

Aquest diumenge es compleixen tres mesos des que el volcà de Cumbre Vieja entrara en erupció, però la seua inactivitat des del passat dimecres indica que pot estar molt prop de la fi

Es compleixen tres mesos de l'erupció del volcà Cumbre Vieja / À Punt NTC

La lava, els gasos contaminants i els terratrémols podrien quedar enrere prompte a l'illa de La Palma. Quan es compleixen tres mesos des que el volcà Cumbre Vieja entrara en erupció, les veus expertes coincideixen en el fet que es podria estar molt a prop del final.

Així, els vulcanòlegs Juan Carlos Carracedo i Vicente Soler, del CSIC, han explicat que el volcà va començar a mostrar "signes de feblesa" fa setmana i mitja, i que la fase d'explosivitat del passat cap de setmana va ser una espècie de "comiat i tancament", on va traure a la superfície tot el que li quedava.

En aquests moments preocupen els gasos romanents, especialment a Los Llanos de Aridane, on s'ha detectat en l'aire nivells alts de partícules en suspensió. Per això, militars de la Unitat Militar d'Emergències i la Guàrdia Civil treballen a peu de camp per a prendre les mesures i saber quan podrà tornar la ciutadania a casa. Durant la nit d'aquest dissabte s'han registrat quatre sismes de baixa intensitat que la població ni ha percebut. Si la situació continua així, el dia de Nadal es donaria per extingida l'erupció del volcà, ja que es compleixen els deu dies de seguretat establits per a poder donar l'erupció per acabada oficialment.

Moment de l'erupció volcànica a La Palma el 19 de setembre
Moment de l'erupció volcànica a La Palma el 19 de setembre / Efe / Miguel Calero

Més de 1.000 hectàrees destruïdes i 7.000 persones evacuades

El volcà, que va entrar en erupció el passat 19 de setembre, ja és considerat el de més duració de la història de La Palma des que hi ha registres, després de superar els 84 dies del Tehuya el 1585.

Fins al moment, el volcà ha destruït quasi 1.200 hectàrees de terreny, 3.126 infraestructures, 1.676 edificacions i 73 quilòmetres de carreteres. Més de 7.000 persones s'han vist obligades a deixar els seus habitatges i 2.300 els han perdut per les conseqüències del volcà.

Els animals també s'han vist greument afectats. El cas dels gossos atrapats en una bassa de l'illa propera a la lava va despertar totes les alarmes en les xarxes socials fins que una empresa de drons va anunciar que procedirien al seu rescat. Amb tot, no van arribar a fer-ho perquè abans de la intervenció va aparéixer un cartell a la localització que anunciava que ja havien sigut rescatats per "l'Equip A".

La indústria agrícola també ha vist com la lava destruïa 369,95 hectàrees dels seus cultius, dels quals 228,58 eren plataners, 68,05 vinyes i 27,43 alvocaters.

Ara mateix, 554 persones que van haver d'abandonar les seues llars romanen allotjades en hotels de Los Llanos de Aridane, Fuencaliente i Breña Baja, i 43 persones dependents estan albergades en centres sociosanitaris de l'illa.

També et pot interessar

stats