El volcà de La Palma, sense signes d'erupció

Després de 88 dies, l'activitat eruptiva ha disminuït fins a quasi desaparéixer, cosa que pot ser indici d'esgotament de l'erupció

El Valle de Aridane, a La Palma, aquest dimecres
La vall d'Aridane, a La Palma, aquest dimecres / Luis G Morera (Efe)

La vall d'Aridane, a La Palma, s'ha despertat aquest dimecres sense cap signe observable de l'erupció que va començar fa 88 dies al volcà de Cumbre Vieja, segons ha assenyalat el vulcanòleg Rubén López, un dels membres de l'Institut Geogràfic Nacional que segueixen l'emergència a l'illa.

En paral·lel, l'Institut Vulcanològic de Canàries (Involcán) ha anunciat que l'emissió de diòxid de sofre (SO₂), un altre dels signes d'activitat eruptiva, s'ha desplomat a menys de cinc tones diàries. És una quantitat extremadament baixa si es té en compte que durant setmanes s'ha situat per damunt de milers de tones per jornada en nivells alts o molt alts.

La tremolor, característica de la vibració que produeix el magma al subsòl en desplaçar-se cap a la superfície, es va detindre al voltant de les nou de la nit de dilluns i anit, complides 24 hores, continuava desapareguda.

No és la primera vegada que s'atura en tot aquest temps, però fins ara tots els seus parèntesis havien sigut de poques hores, seguits de reactivacions estrombolianes (explosives) i d'important eixida de lava. La tremolor no s'havia parat mai una jornada completa o més, com succeeix ara.

La Direcció Nacional de Seguretat recull en el seu resum diari de l'emergència a La Palma que l'activitat eruptiva ha disminuït "fins a pràcticament desaparéixer, cosa que pot ser indici d'esgotament del procés eruptiu", en opinió del comité científic.

No obstant això, els portaveus dels comités director i científic del Pevolca han insistit a demanar prudència abans de donar per fet que el volcà s'ha detingut o començat a detindre's, perquè els indicadors han de consolidar-se.

El volcà ha cobert més de mil hectàrees

Fins are, la lava emesa pel volcà ha cobert 1.195 hectàrees de terreny, amb colades que han assolit a la vall d'Aridane una amplària màxima 3.350 metres. Més de 7.000 persones continuen evacuades.

També et pot interessar

stats