Intensa activitat sísmica al volcà amb més de 30 terratrémols aquesta matinada

El volcà està expulsant molta més cendra i fum i algunes de les companyies que operen amb La Palma, com Binter i Canary Fly, han decidit cancel·lar tots els vols previstos per a aquest dijous

Augmenta la colada del volcà de Cumbre Vieja en el seu contacte amb la mar en el litoral de Tazacorte
Augmenta la colada del volcà de Cumbre Vieja en el seu contacte amb la mar al litoral de Tazacorte / Miguel Calero (Efe)

A La Palma no hi ha nit tranquil·la pel volcà i aquesta matinada l'activitat sísmica ha sigut molt més intensa que en dies precedents. S'han registrat més de 30 terratrémols de fins a 3,9 de magnitud i intensitat 4 en l'escala de Richter. I això fa que, en aquests moments, del volcà Cumbre Vieja la lava estiga brollant de manera continuada.

A més, el volcà està expulsant molta més cendra i fum i això afectarà aquest dijous l'aeroport de l'illa. De fet algunes de les companyies que operen amb La Palma, com Binter i Canary Fly, han decidit cancel·lar tots els vols previstos per a hui fins que milloren les condicions atmosfèriques i es puga garantir la seguretat.

El canvi en la direcció dels vents és una nova complicació afegida a la situació que estan patint els habitants de l'illa. Això sí, a poc a poc, tracten de tornar a la normalitat. De fet, dimecres que ve, quatre mil escolars tornaran a les classes després de tres setmanes. El govern canari també s'ha compromés a entregar tres-cents habitatges als afectats per l'erupció abans que acabe l'any, cent durant aquest mes.

Els últims mesuratges parlen de 422 hectàrees cobertes pel magma, només dos més que en anteriors càlculs. Això és perquè la lava ja ha format una canonada per on transcorre directament des de les boques d'erupció fins a la mar, on les conseqüències en l'ecosistema marí ja es noten a 250 metres de fondària.

D'aquestes 422 hectàrees ocupades per la lava, 93,4 són de cultius, la majoria plataners (35,6 hectàrees), però també vinya (32,9) i alvocat (6,7), entre altres. Per a salvar la part de cultiu que no ha sigut afectada ja han arribat al Valle de Aridane dues dessaladores portàtils per al reg.

Els científics confien que els danys no vagen a més si de veritat s'estabilitza el volcà i el flux de lava segueix canalitzat cap a la mar com està ocorrent en els últims dies, però alhora adverteixen que una erupció és "una realitat canviant" davant la qual cal mantindre la màxima prudència i la guàrdia alta.

La part negativa és que el volcà continua emetent 5.849 tones diàries de diòxid de sofre, un indici que apunta al fet que la fi de l'erupció encara no és pròxima.

Una solidaritat milionària arriba a La Palma

La solidaritat per la catàstrofe volcànica de La Palma no ha cessat des del primer dia de l'erupció, i aquest dimecres, amb el volcà en una fase d'estabilitat, s'ha quantificat per primera vegada: són set milions d'euros en metàl·lic els que han sigut enviats per als afectats a través dels comptes oficials.

Amb més de sis-centes cases destruïdes, sis mil evacuats i la incertesa i la por davant una erupció en marxa, aquestes primeres ajudes de particulars i empreses, que van vindre precedides per enviaments de roba, aliments o estris, suposen una injecció d'alegria per a l'illa i així han celebrat les seues institucions aquesta allau de solidaritat que ha arribat de tots els punts del món.

Aquestes ajudes aniran destinades directament a les persones afectades per l'erupció volcànica i serviran per a cobrir necessitats concretes, una vegada que ja s'han cobert les necessitats bàsiques, ha detallat el cabildo de La Palma.

L'erupció volcànica no sembla tindre pressa, però l'allotjament dels milers d'evacuats i sobretot dels que han perdut definitivament els seus habitatges, sí que és urgent. Per això, el govern de les Canàries, que està bolcat a trobar i comprar habitatges a l'illa, es planteja també alçar en 20 dies cases prefabricades als municipis de Los Llanos de Aridane, El Paso i Tazacorte.

El rei visita Tenerife per a donar suport al sector turístic

El rei visita aquest dijous Tenerife per a mostrar el seu suport al turisme de les Canàries amb una reunió amb els principals agents del sector per a conéixer la situació després de la pandèmia i l'impacte que ha tingut l'erupció del volcà de l'illa de La Palma.

Acompanyarà al monarca la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, després de la polèmica en la qual es va veure embolicada després d'afirmar que "l'espectacle tan meravellós" del volcà de La Palma podia ser "un "reclam" que caldria aprofitar per a l'oferta turística de l'illa, un comentari que després va aclarir.

Felip VI, juntament amb la reina Letícia, va estar a La Palma fa dues setmanes per a traslladar el seu suport i solidaritat als afectats i defendre que no els falten ajudes per a reposar-se del mal causat en els seus habitatges.

També et pot interessar

stats