La lava del volcà de La Palma avança només 14 hectàrees en 36 hores

Tot i que les llengües de magma han alentit el seu camí cap a la mar, això no frena el seu poder destructiu, ja que ja ha arrasat 350 edificis i la lava cobreix 166 hectàrees

La lava del Cumbre Vieja s’acosta a les immediacions de Todoque, que ja ha sigut desallotjat
La lava del Cumbre Vieja en les immediacions de Todoque / Ramón de la Rocha (Efe)

A l'illa de La Palma el volcà Cumbre Vieja continua actiu i expulsant lava, tot i que les llengües de magma han alentit, i molt, el seu camí cap a la mar. La colada es mou a una velocitat de només 4 metres per hora i aquesta nit només ha recorregut una distància de 15 metres.

El flux de lava generat per l'erupció volcànica ha avançat només 14 hectàrees entre el matí del dimarts i la vesprada d'aquest dimecres. Un ritme molt més lent en comparació amb les més de 150 hectàrees de terreny arrasades entre el diumenge, jornada de l'erupció, i el matí del dimarts, segons ha informat el sistema europeu de satèl·lits Copernicus.

En una foto compartida en el compte de Twitter del satèl·lit, s'observa com la major part de l'avanç de la lava es va donar fins a la vesprada del dilluns, mentre que en la matinada del dilluns al dimarts es va generar una nova cua cap al sud-oest i va continuar el progrés del flux de l'erupció principal. La lava cobreix ja unes 166,2 hectàrees de terreny.

La imatge també mostra la destrucció material de la lava, que fins ara ha arrasat un total de 350 edificis, encara que només 30 d'ells en les 36 hores entre el matí del dimarts i la vesprada del dimecres.

El cràter principal del volcà ha entrat en una fase explosiva, llança cendra i fum a l'atmosfera i això fa que la lava isca a la superfície de manera més lenta i en una proporció menor. D'aquesta manera les llengües, que en alguns punts tenen una alçària de fins a 15 metres, reben menys aportació de magma.

A més, l'orografia ha canviat i el terreny on es troba ara la colada és més pla. Ara els experts comencen a dubtar que arribe a la mar, tal com ha indicat Miguel Ángel Morcuende, el director del Pla d'Emergències Volcàniques.

Això no frena el seu poder destructiu al pas per Todoque, on ha assolat cases senceres i cultius. Aquesta treva en l'avanç del magma sí que permet que els veïns s'hagen pogut acostar de nou a les seues cases a arreplegar el que poden i de manera exprés s'emporten l'imprescindible abans que la lava arrase les cases.

Igual situació es viu a altres nuclis com La Bombilla o Puerto Naos, cap on es dirigeix lentament la lava. Mentrestant, en les últimes hores també hem vist esforços desesperats dels efectius de bombers intentant desviar la trajectòria de la colada. S'han alçat dics i murs, s'han obert rases, un treball de David contra Goliat que no ha donat fruit.

El magma avança més lent, però l'activitat volcànica no s'atura i tampoc la sísmica. Anit es registrava un nou terratrémol de magnitud 3 i intensitat 3 a El Paso.

L'últim informe del Departament de Seguretat Nacional (DSN) d'aquest matí confirma, a més, que es manté l'activitat eruptiva encara que el volcà ha entrat en zona d'estabilitat i la velocitat de desplaçament de la lava s'ha minorat. No obstant això, els fronts d'avanç de la llengua han crescut en altura i se situen ara entre els 8 i els 15 metres.

Demanen restringir el trànsit aeri sense afectar vols comercials

La DSN informa, a més, que AENA ha establit àrees temporalment restringides de l'espai aeri als municipis d'El Paso i Los Llanos de Aridane per al sobrevol en zones de mar i terra per sota dels 3.000 peus.

La delegació del govern a Canàries ha sol·licitat crear dues zones restringides de l'espai aeri en les proximitats del volcà de La Palma per a facilitar l'operativitat dels serveis d'emergència, sense que la mesura afecte els vols comercials, que no sobrevolen aquest àmbit.

El gestor de navegació aèria a Espanya, Enaire, precisa en xarxes socials que només podran passar per aquestes dues zones restringides, a més dels serveis d'emergència, els cossos i forces de seguretat, aeronaus de l'Estat i les "degudament autoritzades".

Sense riscos amb la qualitat de l'aire

El DSN recorda que entre dijous i divendres està prevista la possibilitat que els gasos del volcà a 3.000 metres d'altitud "comencen a desplaçar-se a l'est o nord-est, mentre que a 1.500 metres, la tendència de les emissions apunta al sud-oest i sud".

En relació amb la qualitat de l'aire, no hi ha registres que puguen indicar riscos per a la salut, assenyala la DSN. "Respecte a la possibilitat de pluges àcides, no hi ha risc d'interacció química i, en cas de produir-se, no tindria efectes a curt termini".

José Antonio Gamarra, subtinent del nucli d'operacions del contingent de 184 efectius de l'UME desplaçat a la Palma ha manifestat que estan fent anàlisis que demostren que l'aire que respira la població de La Palma "no és perjudicial per a la salut".

L'Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan) ha informat aquest matí que l'altura de la ploma volcànica s'estima en 4,1 quilòmetres per damunt de la boca eruptiva.

Ajuda als 6.000 veïns sense habitatge

Mentrestant, l'ajuda a les quasi 6.000 persones que han hagut d'abandonar les seues llars i els seus treballs a causa de la lava del volcà s'incrementa dia a dia. A l'ajuda que presten l'administració i les institucions als afectats s'ha sumat l'oferta de les patronals de la banca espanyola i la gestora d'actius immobiliaris Sareb de posar a la disposició dels afectats els habitatges que tinguen disponibles a l'illa "de manera gratuïta i mentre siga necessari" per a contribuir al seu reallotjament temporal.

A més, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha assegu

Els reis visiten les persones evacuades

Els reis Felip i Letícia han visitat aquest dijous l'aquarterament d'El Fuerte, on estan allotjades les persones que van ser evacuades dels seus habitatges a conseqüència de l'erupció del volcà de La Palma. Els reis han arribat acompanyats dels presidents dels governs d'Espanya, Pedro Sánchez, i de Canàries, Ángel Víctor Torres.

Es tracta de la primera parada de la visita de Felipe i Letícia a La Palma, on més tard assistiran a una reunió del comité científic del Pevolca i visitaran el lloc de comandament avançat, així com un punt d'acolliment de persones desallotjades a Los Llanos de Aridane.

rat que la Unitat Militar d'Emergències (UME) "estarà el temps que siga necessari, amb els mitjans que siguen necessaris", a l'illa de la Palma per a ajudar en tot el relatiu a l'erupció del volcà.

També et pot interessar

stats