El magma envaeix Todoque en un avanç que es va alentint

El volcà continua escopint lava encara que lentament, en una fase eruptiva de relativa estabilitat que els experts ignoren quant temps es prolongarà

Així va avançant la lava pel barri de Todoque / À Punt NTC

El magma del volcà de La Palma ha envaït el barri de Todoque, a Los Llanos de Aridane. En el camí de destrucció ja ha engolit 350 edificis i 154 hectàrees de cultiu. Els bombers treballen per desviar la trajectòria de la colada, però sembla difícil guanyar aquesta partida al volcà. Hi ha 6.000 persones desallotjades.

El volcà continua escopint lava encara que lentament, en una fase eruptiva de relativa estabilitat que els experts ignoren quant temps es prolongarà. El comité científic que assessora el gabinet de crisi fins i tot dubta ara que el magma, que ara es desplaça tot just a 4 metres per hora, arribe a desembocar a la mar. Tot dependrà de com evolucione la situació en les pròximes hores.

Hi haurà pluja àcida?

L'Agència Estatal de Meteorologia preveu que el núvol del volcà arribe a Tenerife, El Hierro i La Gomera en la jornada del dijous i baralla la possibilitat que caiga pluja àcida en alguns punts d'aquestes illes. Ara bé, precisa que aquest fenomen tindrà "repercussions molt reduïdes" sobre les condicions meteorològiques i la qualitat de l'aire en la superfície, ja que la majoria del sofre emés es troba en capes molt superiors de l'atmosfera.

El comité científic del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries, per part seua, descarta que les precipitacions previstes per a les pròximes 24 hores a Canàries tinguen caràcter àcid. En qualsevol cas, els experts insisteixen a advertir que ningú s'acoste a zones pròximes a la colada perquè pot provocar danys en principi intangibles, sobretot en ulls i pulmons.

Els veïns retiren pertinences

L'alentiment de les colades ha permés, almenys, als veïns de Todoque (1.200 habitants) tornar a les seues cases per a retirar estris i documents essencials. Això, en el cas que els seus habitatges seguisquen en peus, perquè moltes ja han quedat soterrades.

Malgrat l'agosarat esforç del personal d'emergència per tractar de desviar el llit de la lava per a minimitzar els danys materials, tant el president de Canàries, Ángel Víctor Torres, com el del Cabildo de la Palma, Mariano Zapata, s'han mostrat resignats: no hi ha res a fer davant la força de la naturalesa.

"És inviable redirigir la lava i no es pot realitzar cap actuació sobre aquest tema", conclou el comité de crisi.

El govern canari es disposa a comprar 73 habitatges per als afectats

La Conselleria d'Hisenda del Govern de Canàries alliberarà de manera imminent els fons precisos per a l'adquisició de les primeres 73 habitatges que, previ condicionament, es posaran a la disposició dels afectats a la Palma per l'erupció volcànica en Cumbre Vieja. Segons ha informat aquest dimecres el conseller d'Hisenda, Román Rodríguez, es tracta de dues promocions privades que actualment es troben buides, una d'elles en el nucli urbà de Tazacorte, amb 44 habitatges, i una altra a la Muntanya de Tenisca, en Los Llanos d’ Aridane, amb altres 29.

Els Reis viatjaran aquest dijous a l'illa de la Palma amb la intenció d'interessar-se per la situació dels milers d'afectats per l'erupció del volcà Cimera Vella i també per a traslladar el seu agraïment a tots els efectius que estan participant en les labors d'emergència i evacuació.

Tots dos estaran acompanyats durant la seua visita pel president del Govern, Pedro Sánchez, qui tornarà a l'illa des de Nova York després de participar en l'Assemblea General de l'ONU, el president de Canàries, Ángel Víctor Torres, i el president del Cabildo de la Palma, Mariano Hernández Zapata, així com per alcaldes dels municipis afectats i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, entre altres.

També et pot interessar

stats