Esforç titànic dels bombers de La Palma per a desviar la lava i que no arrase Todoque

Fan una gran rasa per a conduir la lava fins a un barranc i evitar que entre al nucli urbà. A més, hauran de refredar els flancs de la llengua

Aspecte que presenta el nucli urbà de Todoque, on la intervenció dels bombers està aconseguint contindre la lava / Bombers Gran Canària

Els bombers de les Canàries han emprés un esforç titànic per a intentar desviar la lava que es desprén del volcà Cumbre Vieja i que busca la mar. Els efectius intenten canalitzar l’enorme colada de lava, que amenaça el poble de Todoque, i conduir-la fins a un barranc, per a evitar que entre al municipi. La lava ha afectat algunes cases situades al perímetre d’aquesta població, però el treball dels bombers "està sent positiu" per a frenar la lava.

Segons han comunitat a través de les xarxes sociales els efectius que treballen a la zona, per ara "la lluita per a reconduir la lava està sent positiva està sent positiva de manera lleugera". Els bombers s'afanyen des d'aquest dimarts per la nit, per a contindre l'enorme llengua de lava, han enderrocat edificacions i han fet un camí amb maquinària pesada amb la finalitat de salvar les edificacions del nucli de Todoque.

"Per intentar-ho, que no quede", relatava aquest dimarts a la nit un dels bombers que participava en aquestes tasques en un vídeo que mostra els seus companys com obrir amb excavadores una zona lliure d'obstacles i una rasa àmplia amb l'esperança que el riu de lava que està a les portes del poble trie el camí fàcil i continue pel barranc.

L'estratègia és desesperada. Requereix, a més, refredar els flancs de la colada perquè el moviment es concentre al cap i intentar "guiar-la" cap a un barranc pròxim a l'església de Todoque. "Les condicions i l'orografia del lloc ho estan permetent, a diferència d'altres llocs, però no sabem si servirà", reconeixen els bombers. 

La colada de lava avança més lenta del que es preveia inicialment, però la tasca de canalitzar un riu de foc, per molt lent que avance, és incerta: la colada té diversos metres d'alt i darrere hi ha un volcà que no deixa d’abocar lava, i aquesta lava espenta pel vessant.

Només "refredar-la", la seua corfa més superficial, com intenten els bombers, sembla impossible: es tracta de roca fosa a més de mil graus. De fet, passat el migdia, començaven a circular per les xarxes socials desoladores imatges de la lava desfent algunes edificacions dels afores del municipi. 

Todoque té 1.310 habitants. Aquest dimarts van poder accedir ràpidament a les seues vivendes per a recollir els objectes que van voler salvar.

També et pot interessar

stats