L’erupció del Cumbre Vieja pot allargar-se fins a mitjan desembre

La lava ja cobreix més de 150 hectàrees de superfície en el seu avanç cap a la mar i el front té fins a dotze metres d’altura en alguns punts

Tècnics de l'Institut Vulcanològic tracten de frenar l'avanç de la lava / Institut Vulcanològic

L'erupció del volcà Cumbre Vieja, a l’illa de La Palma, pot allargar-se fins a mitjan desembre, és a dir, pot estar actiu fins a 84 dies. Així ho estima l'Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan), que calcula que l’erupció pot durar, com a mínim, 24 dies, encara que aquest període pot triplicar-se i arribar a les 84 jornades. L’erupció, que es va iniciar aquest diumenge, ha obligat a evacuar 5.700 persones de les poblacions pròximes i dels terrenys exposats al descens de les colades.

Ara per ara, la lava ja cobreix almenys 153 hectàrees de superfície de l’illa de La Palma, fet que suposa una crescuda del 50% en només dotze hores, segons el càlcul que realitza l'Institut Vulcanològic de les Canàries a partir d’imatges de satèl·lit. El material volcànic continua avançant cap a la mar amb un front que, en alguns punts, arriba a fer dotze metres d'alçària. 

A pesar que la gran pregunta que molts es fan és fins a quan continuaran eixint materials del Cumbre Vieja, els experts d’Involcan afirmen que no és senzill donar una resposta. No obstant això, i basant-se en les dades de les erupcions històriques de La Palma, se'n pot oferir una aproximació.

L'última erupció volcànica a l'illa, la del Teneguía en 1971, va durar 24 dies; la de San Juan, en 1949, 47 dies i la de Charco en 1712, 56 dies. D’altra banda, l'erupció del volcà San Antonio, datada entre 1667 i 1678 va durar 66 dies; la de Tigalate en 1646, 82 dies i la de Tehuya en 1585, 84 dies. Del volcà Tacande, que va entrar en erupció entre el 1430 i 1440, no es tenen dades. Amb aquestes referències, Involcan calcula que l'actual erupció, que va començar aquest diumenge, 19 de setembre, pot durar una mitjana de 55 dies, amb un màxim de 84 dies i un mínim de 24.

En alguns punts, la lava ja està a només una desena de metres en línia recta de la mar. L'Institut Vulcanològic de les Canàries estima que els materials ardents ja han engolit quasi 200 cases, una xifra que previsiblement continuarà creixent després que aquest dimarts la colada arribara a Todoque, un nucli poblacional d’uns 1.200 veïns del municipi de Los Llanos. El veïnat va poder recollir objectes personals fins aquest dimarts, abans que els desallotjaren definitivament. 

L’avanç de la colada de lava s’ha alentit en les últimes hores i avança a uns 120 metres per hora cap a la mar. Els tècnics d’Involcan, proveïts de peto tèrmic, pantalla de protecció i guants, han recollit aquest dimarts mostres de la lava per a analitzar-les. 

La grossària del mur de lava que avança cap a la mar a La Palma fa fins a 12 metres en alguns punts. El Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries ha advertit que a les zones més costerudes es poden desprendre del front grans fragments de colada i recórrer més distància. Aquests col·lapses del front de la lava també poden originar fluxos piroclàstics. 

D’altra banda, la deformació del sòl a la zona pròxima a l'erupció del volcà ascendeix als 28 centímetres.

També et pot interessar

stats