El volcà de La Palma ha arrasat quasi cent hectàrees de cultiu, la majoria platanars

El comité científic diu que l'erupció ja està en fase d'estabilitat, però adverteix que ara pot empitjorar la qualitat de l'aire

Un agricultor neteja de cendra un camp de platanedes
Un agricultor neteja de cendra un cultiu de platanedes / Borja Suárez (Reuters)

El nou volcà de La Palma, en erupció des de fa 18 dies, ha devastat per ara un total de 93,4 hectàrees de cultiu. La majoria –35,6– són explotacions de platanars unes 73 fanecades. Altres 32,9 hectàrees corresponen a vinya; 6,7 són d'alvocat; i la resta, d'altres cultius.

Són dades que ha donat a conéixer en roda de premsa aquest dimecres el director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, que ha indicat que fins ara la superfície afectada per les colades és de quasi 422 hectàrees —1,81 hectàrees més que dimarts—. L'amplària màxima del vessament es manté en 1.250 metres. El delta de lava damunt de la mar, d'altra banda, s'escampa fins als 500 metres de llargària des de la costa i ocupa 38 hectàrees, amb una fondària de 250 metres. 

El fet que l'erupció volcànica en el parc natural de Cumbre Vieja ha entrat en una fase d'estabilitat ajudarà a frenar l'augment dels danys, segons el comité científic que segueix de prop el fenomen. Tot i això, adverteixen que en les pròximes hores pot empitjorar la qualitat de l'aire. Morcuende ha afirmat que cal mantindre la màxima prudència possible perquè la realitat del volcà "és canviant", però ha insistit que, si continua la tònica d'estabilitat, "és bo per a tot el món". 

És probable, així i tot, que amb el moviment del vent en les hores vinents es genere un problema de partícules en suspensió que repecutisca negativament en la qualitat de l'aire de l'illa canària. Com ha assenyalat la directora a les Canàries de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), María José Blanco, fins ara s'han registrat concentracions altes de micropartícules contaminants, però no han suposat risc per a la població. 

Des que va començar l'erupció s'ha reforçat la xarxa de vigilància de la qualitat de l'aire existent a l'illa amb la incorporació de dues noves estacions a Los Llanos i El Paso. S'ha fet el seguiment de determinades substàncies, amb atenció especial al diòxid de sofre a nivells en què es respira i a les partícules menors de 10 micres (PM10), contaminants principals emesos pel volcà.

També s'han dictat obligacions i recomanacions a la població, però continuen sent les mateixes quant al plomall marí, les colades de lava i la caiguda de piroclasts, posant l'accent que continua sent imperatiu respectar les zones d'exclusió per tal de mantindre la integritat de les persones.

Congelaran plàtans per a donar-los a menjadors socials

La Unió i l'Associació d'Organitzacions de Productors de Plàtan de Canàries (Asprocan) han anunciat aquest dimecres en la Fira Fruit Attraction de Madrid que posaran en marxa proves de congelació del plàtan de Canàries danyat per la cendra del volcà per a evitar que acaben malbaratant-se. S'utilitzarà una nova tecnologia que aconsegueix mantindre la fruita durant el temps que siga necessari, conservant tot el sabor i els nutrients una vegada es descongela. 

L'objectiu de la iniciativa és lluitar contra el desaprofitament alimentari d'un producte que, encara que es troba en perfecte estat per al consum, per normativa europea no és apte per a ser comercialitzat perquè està danyat, exclusivament, en la imatge exterior. La totalitat de la fruita, una vegada tractada, tallada i envasada, es donarà a menjadors socials. Això permetrà, d'una banda, pal·liar i compensar les inevitables pèrdues de producte que estan patint actualment els productors plataners de La Palma i, de l'altra, aconseguir dotar el producte d'una segona oportunitat i convertir-lo en una ajuda per a les persones més necessitades.

Actualment a l'illa canària hi ha més de 10.000 famílies que depenen del plàtan i viuen una situació de creixent pèrdua per l'avanç imparable de la cendra als cultius.

També et pot interessar

stats