L’AVL expressa preocupació pel decret de competència lingüística de valencià que prepara el Consell
L'ens normatiu anuncia un informe sobre aquesta regulació i ha demanat reunions amb responsables polítics
A través d’un comunicat de premsa, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha mostrat la preocupació sobre les conseqüències que pot tindre l'aprovació del decret que regula el reconeixement de la competència lingüística de valencià per a l'homologació dels estudis en el sistema educatiu valencià. L'ens normatiu ha anunciat, a més, que elaborarà un informe sobre el cas amb l'objectiu de "contribuir a una major entesa social i que aborde solucions més satisfactòries".
Segons la normativa que prepara la Conselleria d’Educació, l’alumnat que acabe l’ESO tindrà un B1 de valencià, mentre que el que acabe batxillerat en tindrà un B2. A més, qui acabe el batxillerat almenys amb un 7 en cadascun dels dos cursos, tindrà un C1.
En aquest sentit, l’AVL recorda que l’escala que compara el nivell de competència entre diferents idiomes l’estableix el Consell d’Europa a través del marc europeu comú de referència per a les llengües (MECRL), que assenyala l’estàndard dels nivells i competències que cal adquirir per a mesurar el nivell de comprensió i expressió oral i escrita. El que preocupa a l’AVL és que el decret del Consell assumeix que el sistema educatiu valencià garanteix la competència lingüística que indica el MECRL, que, en el cas del B2 i C, requereix una alta fluïdesa en l’expressió i un grau important de comprensió oral i escrita en temes i textos complexos, segons assenyalen.
Davant d’aquesta situació –indiquen en el comunicat–, han demanat reunions amb responsables polítics i elaborarà un informe sobre aquesta qüestió que puga contribuir a més entesa social i que tracte solucions més satisfactòries. Així mateix, recorden que els informes de la institució es poden consultar en el seu web institucional.
L’AVL no és la primera que manifesta dubtes sobre el nou decret lingüístic del Consell. Les universitats valencianes i Escola Valenciana el rebutgen de ple, perquè consideren que el sistema de convalidació que proposa la Generalitat perjudicarà el coneixement de la llengua, però també el prestigi social.
Per això, a través d’un comunicat, les Unitats per a l'Educació Multilingüe de les universitats d'Alacant, de València i de la Jaume I de Castelló, a més del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant i Escola Valenciana, han demanat al Consell que faça un pas arrere i descarte el nou decret.
Requisit lingúïstic en Sanitat
També hi ha hagut certa polèmica relacionada amb el requisit lingüístic en la sanitat pública. Fa unes dues setmanes, el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Conselleria d'Educació, Rubén Trenzano, va anunciar en Les notícies del matí d'À Punt que el requisit lingüístic per al personal sanitari de la Comunitat Valenciana es posarà en marxa durant la tercera legislatura del govern del Botànic. Cosa que va destacar com un avanç importantíssim, ja que "érem l'última comunitat que no tenia regulat el valencià en la funció pública".
Però només dos dies després, la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, va afirmar que no hi ha cap full de ruta previst per a Sanitat i que no entenia per què Trenzano havia fet aquests anuncis a títol particular. “Serà el que està en el cap d'aquest senyor", va postil·lar.