L'Audiència de València veu indicis per a jutjar Zaplana pel cas Erial

La sala desestima els recursos de les defenses perquè consideren "suficients" els "indicis de criminalitat" existents per a obrir juí oral

Zaplana, en una visita al jutjat de guàrdia de València
Zaplana, en una visita al jutjat de guàrdia de València / Francisco Martínez (Europa Press)

L'Audiència de València ha donat llum verda a l'acte de procediment abreujat dictat pel jutjat d'instrucció número 8 de València, que posa fi a la instrucció del cas Erial pel possible cobrament de comissions derivades de les concessions d'ITV i parcs eòlics a la Comunitat Valenciana. 

En una resolució comunicada aquest dilluns a les parts, a la qual ha tingut accés Efe, rebutja els recursos presentats per mitja dotzena d'acusats i encara l'obertura de juí oral contra l'exministre i expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana. La causa també seurà en el banc dels acusats un altre expresident valencià, José Luis Olivas, i díhuit persones més. 

Els magistrats de sala cinquena de l'Audiència desestimen els recursos de les defenses contra la interlocutòria del jutjat que finalitza la instrucció en considerar que els indicis obtinguts "són més que suficients" per a "ordenar la continuació del procediment" contra els vint encausats en la vista oral. I assenyalen que hi existeixen "indicis de criminalitat" perquè l'Audiència de València els jutge. 

El passat dia 2, el jutjat d'instrucció número 8 de València va donar per acabada la instrucció del cas Erial, que investiga vint persones per presumptament embutxacar-se més de vint milions d'euros en comissions derivades de l'adjudicació fraudulenta de les concessions d'ITV i parcs eòlics a la Comunitat Valenciana. Entre els encausats figuren, a més de Zaplana i Olivas, membres de la família Cotino. 

El jutjat va donar a les parts deu dies perquè formularen escrit d'acusació sol·licitant l'obertura de juí oral o l'arxivament de la causa. L'advocat de Zaplana va denunciar un artifici acusatori contra l'exministre i expresident valencià i va demanar l'arxivament provisional, per considerar que no existia cap evidència que cometera cap il·lícit penal.

La Fiscalia Anticorrupció reclama per a ell dènou anys de presó pels fets imputats i una multa de quaranta milions d'euros. Els empresaris José i Vicente Cotino afronten una pena de catorze anys, mentre que per a Olivas se'n demanen sis.

També et pot interessar

stats