Zaplana recorre contra el seu processament pel cas Erial i demana arxivar la causa

La defensa de l'expresident de la Generalitat considera que hi ha una "absència d'indicis objectius" de delicte

Zaplana, en una visita al jutjat de guàrdia de València
Zaplana, en una visita al jutjat de guàrdia de València / Francisco Martínez (Europa Press)

L'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana ha interposat un recurs d'apel·lació contra l'orde de processament en el denominat cas Erial, en el qual s'investiga el suposat cobrament de més de deu milions d'euros en comissions derivades de concessions d'ITV i parcs eòlics de la Comunitat Valenciana-- i demana arxivar la causa, ja que, al seu entendre, hi ha una "absència d'indicis objectius" de delicte.

El jutjat d'instrucció número 8 de València va donar, el 2 de juny, per finalitzada la instrucció del cas Erial, que investiga vint persones, entre elles els expresidents Eduardo Zaplana i José Luis Olivas, i la família Cotino, pel possible cobrament de comissions derivades de les concessions d'ITV i parcs eòlics a la Comunitat Valenciana. Segons la interlocutòria, existeixen indicis de l'existència d'una organització formada per persones que, aprofitant-se algunes d'elles dels càrrecs polítics que tenien o havien tingut, al llarg dels anys al costat de diverses empreses ja existents o creades ex professo, i ajudades per empresaris, van facilitar l'obtenció de contractes públics. Totes les parts van aconseguir beneficis econòmics que després van ser objecte de blanqueig i altres delictes.

Els presumptes delictes que cita la interlocutòria són organització criminal, blanqueig de capitals, suborn, prevaricació i falsedat documental, i com a presumptes autors apunta a una vintena de persones, entre elles Eduardo Zaplana.

La defensa del també exministre de Treball, que va ser detingut el maig del 2018 en el marc de la investigació del cas Erial, critica la instrucció de la titular del jutjat número 8 de València, que, segons afirma, "ha consistit bàsicament a unir a la causa les diferents investigacions fetes per la Guàrdia Civil, per pròpia iniciativa, que procedia a prendre les declaracions que li semblava oportú i sobre les línies d'investigació que aquesta força policial considerava, sense indici d'encàrrec o control judicial i, per descomptat, sense permetre a les defenses intervindre-hi". "D'aquesta forma hem assistit a una instrucció netament policial en la qual no ha existit una altra iniciativa que la de la força actuant", afig.

En el recurs, la defensa de Zaplana insisteix que, "durant tota la instrucció de la causa, la representació ha hagut d'esperar silent al fet que el jutjat es dignara a deixar accedir a la investigació policial una vegada estava conclosa i ja formava diversos toms dels quals se'ns donava trasllat, després de citació a aquest efecte". "No vam saber mai el que investigava la Guàrdia Civil, si li quedaven nous informes per a presentar o declaracions per a prendre, excepte alguna filtració en premsa", assegura el recurs.

També et pot interessar

stats