Tres anys de la detenció de Zaplana pel cas Erial

La causa investiga presumptes comissions il·legals per l'adjudicació de les ITV i el pla eòlic a l'empresa Sedesa, propietat de la família Cotino

Tres anys de la detenció de Zaplana pel cas Erial
Sònia Silvestre
22 de maig 2021 - 06:30

Eduardo Zaplana, expresident de la Generalitat i exministre d'Aznar, és el principal investigat del cas Erial. Fa justament tres anys, la Unitat Central Operativa (UCO), unitat de referència de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil, el detenia a sa casa del centre de València. En el cas Erial també estan investigats altres polítics i empresaris, així com els presumptes testaferros de Zaplana, els nebots de Juan Cotino, l'assessor de Zaplana en la Generalitat, Juan Francisco García, la dona de Zaplana, Rosa Barceló, i la seua filla, Maria Zaplana.

Ara, la investigació es troba en la recta final –està previst que puga concloure enguany– i de moment, ha provat que es va crear una trama internacional de 25 societats per a ocultar i desviar els diners de les presumptes comissions per les concessions de les ITV i el pla eòlic, que s'adjudicaren a Sedesa, grup empresarial dels Cotino. Quasi 11 milions d'euros. Se n'han recuperat quasi 7, transferits a un compte a Suïssa i propietat, en un 90%, de Zaplana. 

Eduardo Zaplana va eixir de la presó de Picassent el 18 de febrer del 2019, després de passar-hi huit mesos.

Segons l'UCO, els nebots de l'exdirector de la policia i expresident de les Corts, Juan Cotino, ajudaren a traure una part d'aquests presumptes suborns a societats de Luxemburg, primer, i d'Andorra, després. A través de la seua empresa, Sedesa, feien els pagaments amb els beneficis obtinguts de les concessions. A més de traure els diners d'Espanya, també se sospita que haurien col·laborat per a tornar-los, ja blanquejats. A María Zaplana, filla de l'expresident, també la investiguen per haver pogut repatriar fons opacs.

També et pot interessar

stats