Eduardo Zaplana compleix dos anys en llibertat provisional

L'expresident de la Generalitat, principal investigat del cas Erial, va eixir de la presó a causa de la leucèmia que pateix des del 2015.

Eduardo Zaplana en una imatge d'arxiu
Eduardo Zaplana en una imatge d'arxiu

L'expresident de la Generalitat i exministre, Eduardo Zaplana ha complit dos anys en llibertat provisional, mentre continua en marxa la instrucció del conegut com a cas Erial, on s’investiga el presumpte cobrament de suborns per part de l'exdirigent del PP i alguns dels seus col·laboradors en les adjudicacions de les ITV de la Comunitat Valenciana el 1997 i en el pla eòlic autonòmic de 2011.

La jutge li va concedir la llibertat provisional i sense fiança a Zaplana el 7 de febrer de 2019, 259 dies després que entrara a la presó. Del total de dies va estar entre les reixes, 51 els va passar a l’Hospital la Fe de València, on va ser atés per les dolències conseqüència de la leucèmia que pateix des de 2015.

En el cas Erial figuren com a imputats, a més de Zaplana, el també expresident de la Generalitat, José Luis Olivas, l’exconseller i exsecretari d’estat amb el PP, Fernando Castelló, l’exdiputada del PP Elvira Suanzes i empresaris com Francisco Pérez López, representant d’una gasolinera i possible testaferro, i Saturnino Suanzes, advocat i possible gestor dels fons B i germà de l’esmentada exdiputada autonòmica. També la dona de Zaplana, Rosa Barceló, la seua filla, María Zaplana, el seu gendre Luis Iglesias i la seua secretària Mitsuko Henríquez.

El cas Erial es va obrir per a investigar el possible cobrament de comissions derivades de les concessions de les ITV i parcs eòlics a la Comunitat Valenciana, un fet que podria constituir delictes de suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació.

La causa no ha avançat massa des que el desembre passast, un pèrit econòmic que va declarar a petició de la defensa de Zaplana, va aportar informes amb els quals justificar que "el patrimoni immobiliari d'Eduardo Zaplana i Rosa Barceló estaria suficientment justificat per donacions, plusvàlues i ingressos procedents de l'activitat professional dels dos.

També et pot interessar

stats