L'Audiència ordena reobrir la investigació a Igualtat per desprotegir la víctima d'abusos de l'exmarit d'Oltra
El 18 de maig la víctima, ara major d'edat, va presentar denúncia contra quatre treballadores de la Conselleria per presumpte delicte d'abandó i omissió dels deures de guàrdia i custòdia
La secció quarta de l'Audiència Provincial de València ha ordenat que es reòbriga la investigació judicial contra quatre treballadores de la Conselleria d'Igualtat que suposadament van abandonar o van deixar desprotegida la menor que va ser víctima d'abusos sexuals per part de l'exmarit de la titular d'aquest departament i vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra.
L'home va ser condemnat —el TSJCV ha ratificat la sentència— a cinc anys de presó el passat mes de març per haver abusat d'una menor tutelada que residia al centre en què treballava com a educador social.
El passat 18 de maig la víctima, ara major d'edat, va presentar denúncia contra la directora territorial de València de la Conselleria d'Igualtat, la directora del centre d'acolliment, la psicòloga de la secció del menor de la direcció territorial i una funcionària de la mateixa conselleria que va instruir un expedient intern per presumpte delicte d'abandó i omissió dels deures de guàrdia i custòdia.
En l'escrit on s'ordena la reobertura de la investigació, l'Audiència arreplega un resum dels fets. La denunciant, que el febrer de 2017 tenia catorze anys i es trobava en règim d'acolliment sota la tutela de la Generalitat, "va posar en coneixement de les responsables del centre on estava acollida que estava sent objecte d'abusos sexuals per part d'un educador del centre". En la denúncia, la jove va exposar que responsables del centre d'acolliment, psicòlogues, funcionàries i alts càrrecs de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives "van tenir coneixement dels abusos el febrer de 2017 i durant diversos mesos van ometre el seu deure de denunciar".
"En lloc d'això, van victimitzar la xiqueta, desacreditant-la mitjançant arguments ad hominen i atacs personals; posteriorment, el juny de 2017, quan la xiqueta va contar a la policia que estava sent abusada, van intentar que no li donaren crèdit i van realitzar una espècie d'investigació parajudicial de la qual no van informar la Fiscalia de Menors, amb l'únic propòsit de desactivar la denúncia", detalla l'Audiència.
I hi afig que, "per a això, van derivar la xiqueta tutelada a un centre psicològic privat que va elaborar un informe ad hoc; van ocultar aquesta informació reservada durant dos anys i la van destapar al cap de pocs dies d'acabar el judici; van aplicar un protocol d'abusos que va elaborar ex post el mateix abusador d'acord amb la directora del centre i van permetre que durant tots aqueixos mesos abusador i víctima convisqueren en el mateix centre".
La Fiscalia va considerar que la transcendència penal dels fets "passava per la prèvia existència d'encobriment" per part de les denunciades i va reclamar testimoniatge de la sentència sobre l'abusador en la secció segona.
El ministeri públic ja va avançar que, en cas de no ser ferma la sentència, demanaria l'arxivament provisional, "fins que es disposara d'un relat fàctic sobre la conducta del condemnat que poguera considerar-se inamovible i per això la valoració de la conducta de les denunciades".
El passat octubre, el jutjat d'instrucció número 15 va fer seua la posició del fiscal i va decretar el sobreseïment provisional de les presents actuacions per no haver quedat acreditada la perpetració del delicte.
La denunciant va recórrer aquest arxivament provisional i va informar la secció quarta de l'Audiència Provincial que la sentència va ser confirmada pel TSJCV el mes de setembre passat, "sent així inamovibles els fets provats en ella declarats". "En qualsevol cas —va afegir la defensa de la jove en el seu recurs—, la denúncia no ha de dependre de les vicissituds que puga seguir la condemna de l'educador objecte del procediment, estimant que els fets denunciats resultarien punibles encara que aquest senyor fora finalment absolt".
Els magistrats de la secció quarta han atés aquests motius i exposen que "els fets denunciats en aquest procediment són diferents dels imputats en l'anterior procediment, es dirigeix contra persones diferents".
I, per això, "els fets relatats en la denúncia —inaplicació dels protocols d'actuació institucional en casos de sospita d'abusos sexuals a menors i incompliment del seu deure de custòdia i del deure de denunciar els delictes que tinguen notícia— poden ser constitutius de delicte".