L’Audiència Nacional estudia una denúncia contra Sanitat per falta de vigilància dels efectes adversos del Nolotil

Una associació critica que el medicament s’està receptant per a pacients estrangers, en els països dels quals està prohibit consumir-lo

Imatge d'arxiu de diverses caixes de Nolotil
Imatge d'arxiu de diverses caixes de Nolotil / Agències

L’Audiència Nacional estudia la denúncia presentada per l'Associació d'Afectats per Fàrmacs (ADAF) contra el Ministeri de Sanitat i l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps). Els acusa d'inactivitat "en la farmacovigilància real, adequada, actualitzada i responsable" sobre el Nolotil pels efectes adversos que pot ocasionar en determinada població, especialment en ciutadans britànics residents a Espanya.

L'assumpte parteix d'una demanda presentada per l’ADAF el novembre del 2023 i d'una denúncia davant la Fiscalia General de l'Estat de gener d'enguany. Hi acusen els responsables dels departaments encarregats d'eixa vigilància d'un delicte d'imprudència greu per actuació “negligent” i que ha ocasionat en determinats pacients “danys i fins i tot defuncions”. A més, fonts jurídiques assenyalen que consten diverses denúncies de particulars sobre aquest tema que també s’estan analitzant en paral·lel en la Fiscalia de Madrid.

En la denúncia de l’associació s'explica que els fets estan relacionats amb la seguretat dels fàrmacs que utilitzen metamizol en la seua composició i que són "els medicaments més venuts a Espanya", perquè s'usen per a combatre el dolor.

L’ADAF indica que molts funcionaris de l’Aemps i de les diferents administracions sanitàries encarregades de la farmacovigilància a Espanya "no estan complint responsablement el seu treball (...) perquè no alerten a la comunitat mèdica i sanitària sobre alguns aspectes imperatius com és la prohibició immediata de prescripció a Espanya dels productes que contenen metamizol a estrangers en els països dels quals està prohibit, com els Estats Units, el Regne Unit, Irlanda, Suècia, el Japó, Austràlia, etc.".

En la demanda del 2023 apuntaven a més que el fàrmac Nolotil "s'està prescrivint erròniament als britànics que visiten Espanya, o resideixen a Espanya; és a dir, població flotant (...) perquè aquest fàrmac, el més venut a Espanya, és molt perillós per a aquesta població".

El passat 1 de desembre, l’Aemps va emetre un comunicat en el qual va deixar clar que manté les recomanacions sobre el metamizol per a previndre el risc d'agranulocitosi. Aquesta és una reacció adversa coneguda d'aquest principi actiu —descrita en la seua fitxa tècnica i prospecte—, encara que la seua freqüència d'aparició és molt baixa i pot arribar a produir la mort del pacient. Igualment, la Societat Espanyola de Farmacèutics d'Atenció Primària ha insistit que "no existeix noves evidències que canvien el perfil de risc del fàrmac".

També et pot interessar

stats