L’assetjament escolar i l’educació sexual, els reptes pendents amb les persones amb síndrome de Down

En el dia mundial d’aquesta alteració cromosòmica, el col·lectiu reclama ser tractat sense caure en estereotips o prejuís

Diverses persones amb síndrome de Down de Castelló han llançat aquest dimarts un missatge, a través d'À Punt, per a reclamar igualtat de tracte

Ni totes les persones amb síndrome de Down són afectuoses, ni totes viuen sense objectius ni aspiracions. En canvi, són alguns dels estereotips que sovint s’associen a aquestes persones que, coincidint amb el dia mundial d’aquesta síndrome, aquest dimarts alcen la veu per a rebutjar la mirada condescendent, carregada de prejudicis a les quals les sotmet encara la societat. Entre les reivindicacions d’aquells que treballen en la seua integració, l’educació sexual en els centres d’educació especial per a evitar que patisquen abusos i iniciatives per a frenar l’assetjament escolar que pateix l’alumnat amb l’alteració del cromosoma 21, sobretot fora de l’escola.

El col·lectiu alçava la veu amb algunes d’aquestes reivindicacions en diversos actes que han acollit les ciutats valencianes, una de les quals a Castelló de la Plana, on el centre de la capital, un centre comercial o alguns centres educatius han acollit diverses activitats de conscienciació de l’Associació Síndrome de Down Castelló. Es calcula que vora 35.000 persones tenen aquesta alteració cromosòmica al conjunt d’Espanya.

Des d’aquesta entitat, que promou la campanya “No som un estereotip, som molt més”, assenyalen que “generalitzacions com que totes les persones amb síndrome de Down són uns angelets o algunes despectives, com que porten una vida sense aspiracions o que suposen una càrrega familiar es contradiuen en la realitat”.

Per això, aquesta associació reclama “una imatge d'acord amb l’autonomia de què ja disfruten, que els dona accés a una vida sense límits”.

Des de València, una altra entitat que treballa per la integració dels que tenen síndrome de Down, també ha llançat aquest dimarts una campanya, protagonitzada pel cantant Alejandro Sanz, per a posar fre a l'assetjament escolar i social d’aquest col·lectiu.

Segons aquesta fundació, el 80% de les persones amb discapacitat pateixen assetjament en l’entorn escolar, “especialment aquells que ocorren fora del col·legi i que són menys coneguts. Hem de treballar junts”, puntualitzen des d’Asindown. 

Educació sexual per a previndre abusos

A més d’aquest aspecte, també en les aules, l’educació sexual en els centres d’educació especial és una altra de les assignatures pendents. Tot i que comença a impartir-se els experts insisteixen en la necessitat de formar a les persones amb discapacitat, més vulnerables davant els abusos sexuals, a detectar els senyals de l’abús sexual, així com aprendre a denunciar-ho.

Les relacions de dependència que generen les persones amb síndrome de Down, la necessitat de tindre amics i ser acceptats, unit a la seua limitada vida social, que se sol reduir a la família més directa i al centre al qual acudeixen entre setmana afavoreixen, de vegades, que es convertisquen en víctimes d’aquests abusos. 

També et pot interessar

stats