L’any hidrològic registra una anomalia de més de 2,4 ºC i un dèficit de pluja del 84%

Aemet remarca que no hi ha precedents d’un període tan càlid i sec com el d’enguany

Dues joves combaten la calor amb ventalls
Dues joves combaten la calor amb ventalls / Biel Aliño (Efe)

La Comunitat Valenciana mai havia viscut un inici d’any hidrològic tan sec i càlid com el d’enguany. Aquesta és la principal conclusió a la qual ha arribat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) després d’analitzar les dades de precipitacions i temperatures des del 1950. 

Així, l’any hidrològic —des de l’1 d’octubre del 2023 fins hui dia —està classificat com “extremadament càlid” i “extremadament sec”. Tenint en compte la gràfica que ha publicat l’agència en la xarxa social X —abans Twitter—, en aquest període de temps hi ha una anomalia de més de 2,4 °C i un dèficit de pluja del 84%. Dos registres sense precedents des d’almenys 1950. 

El territori valencià acaba de viure aquest dimecres el cinqué episodi càlid des que començara el 2024, un escenari totalment anòmal des que hi ha registres. De fet, dimarts passat una desena de municipis van superar els 25 ºC com Llíria i Pego (26,1 °C), Rojals (25,9 °C), l'aeroport de València (25,6 °C), Carcaixent i Miramar (25,5 °C), Oriola (25,4 °C) i l'aeroport d'Alacant-Elx (25 °C). "Es pot dir que enguany encara no hem tingut fred", va assegurar l’Aemet en X.

Pel que fa a les precipitacions, l’Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet) també ha recopilat en un mapa la pluja acumulada dels últims cinc mesos. Es tracta, de nou, “d’un període molt sec a la majoria de comarques”. Els llocs on menys ha plogut els últims mesos són Rafelbunyol (12 l/m²), Pilar de la Foradada (13 l/m²) i Benicàssim, la Llosa, Borriana platja, Quartell, Meliana i Olocau (14 l/m²).

Des d’Aemet han explicat que la situació dels últims mesos encaixa amb un escenari de “fenòmens extrems”, tal com auguraven els models climàtics. S'hi presenten almenys dues situacions adverses de manera simultània, com són la calor anòmala i la sequera meteorològica.

També et pot interessar

stats