Fi de l'alerta per hepatitis aguda infantil d'origen desconegut a Espanya: Sanitat deixa de vigilar-ne els casos

El Ministeri liderat per Carolina Darias destaca que no s'ha observat cap augment recent de les infeccions per aquesta malaltia, que es mantenen en 61 en tot l'estat

Histopatologia de l'hepatitis crònica activa, fotografia al microscopi
Histopatologia de l'hepatitis crònica activa, fotografia al microscopi / Shutterstock

El Ministeri de Sanitat relaxa l'alerta per l'hepatitis aguda d'origen desconegut en xiquets i deixarà de dur a terme la "vigilància rutinària dels casos" a Espanya, ja que "no s'ha trobat una causa comuna, ni s'ha observat un augment per damunt de l'esperat". Ho ha anunciat el departament liderat per Carolina Darias, que, tot i això, aclareix que "l'estudi de les etiologies associades continuarà en l'àmbit de la investigació".

"A Espanya, des de la setmana 17 del 2022, les tendències s'han mantingut estables, sense veure's cap augment ni cap altre esdeveniment rellevant en relació amb aquesta alerta detectada al Regne Unit", insisteix. Així es recull en l'últim informe de dades de la malaltia, que precisa que fins al 23 de desembre del 2022, s'han detectat 61 casos en investigació d'hepatitis d'origen desconegut en xiquets a tot Espanya. El balanç suposa únicament dos casos més dels 59 notificats en l'informe anterior, publicat el 14 de novembre.

Per comunitats autònomes, s'han detectat quatre casos a Andalusia; un a Aragó; huit a Balears, dos a la Comunitat Valenciana; un a Canàries; tres a Castella i Lleó; tres a Castella-la Manxa; nou a Catalunya; sis a Galícia; díhuit a Madrid; cinc a Múrcia i un al País Basc. Dels 61 registrats en tot l'estat, 49 tenen una edat igual o menor de deu anys. L'edat mitjana dels casos en investigació ha sigut de 5,4 anys. Per sexes, 36 casos es van donar en xiquetes (59%) i els 25 restants en xiquets (41%). La proporció de xiquetes era més gran sobretot en el grup de 0 a 5 anys.

No s'ha detectat cap cas amb vincle epidemiològic i les infeccions en investigació són residents en dotze autonomies. Tal com es recull en els darrers informes de Sanitat, tres casos van ser trasplantats: dos van morir després del procés i el tercer trasplantat va tindre evolució favorable. A més, hi hagué un tercer mort que no s'havia sotmés a cap trasplantament.

En les autonomies i el Centre Nacional de Microbiologia s'han efectuat investigacions microbiològiques i de metagenòmica i s'han detectat onze casos positius per a virus herpes i díhuit dels 42 analitzats (42,8%) han sigut positius per a adenovirus. La hipòtesi causal principal es troba al voltant de la infecció per adenovirus, que s'ha associat de manera molt significativa als casos del Regne Unit i a un percentatge important dels detectats a la resta del món.

Els símptomes notificats amb més freqüència van ser: vòmits (35 casos), malestar (34), febra (33), icterícia (26), dolor abdominal (26), diarrea (18), afeccions respiratòries (17) i erupcions cutànies (11).

El dia 5 d'abril de 2022 el Regne Unit va notificar a l'Organització Mundial de la Salut una alerta després de detectar casos d'hepatitis aguda greu de causa desconeguda en xiquets. Espanya va començar la vigilància des d'aleshores, com altres països europeus. Fins al 24 de novembre, van notificar-se al continent 572 casos en 22 països, 280 dels quals són del Regne Unit. Dels 320 casos dels quals es disposa informació, 24 (7,5%) havien rebut un trasplantament hepàtic.

També et pot interessar

stats