L'activista Helena Maleno acusa el govern espanyol de no actuar democràticament davant el "xantatge" del Marroc

L'activista en defensa dels drets de les persones migrants ha participat en el III Congrés d'Educació per la Pau organitzat pel Centre Delàs a la Vall d'Uixó

L'activista Helena Maleno ha participat en el III Congrés d’Educació per la Pau
L'activista Helena Maleno ha participat en el III Congrés d’Educació per la Pau / À Punt NTC

La fundadora del moviment Caminant Fronteres i defensora dels drets humans, Helena Maleno, ha participat aquest dissabte en el III Congrés d'Educació per la Pau organitzat pel Centre Delàs celebrat a la Vall d'Uixó (Plana Baixa).

Aquesta activista ha treballat en defensa de les persones migrants al Marroc els últims vint anys, però va ser "deportada i expulsada amb violència" el passat 23 de gener. Maleno va encetar una campanya en les xarxes socials en què exigia als governs espanyol i marroquí que aturaren el que considera una persecució contra ella i la seua família i que xifra en desenes d'atacs.

Durant la seua intervenció en el III Congrés d'Educació per la Pau, aquesta defensora dels drets humans ha explicat com opera la "guerra de fronteres", els interessos que hi ha darrere i la importància del discurs antiracista en l'educació. Maleno ha posat el focus en les narratives que victimitzen i criminalitzen grups socials com el de les persones migrades, que demana canviar per altres d'inclusió i d'encontre.

L'activista s'ha mostrat molt crítica amb la gestió de la frontera de Ceuta, ja que assegura que s'ha fet un deixament de responsabilitats i no s'han posat els drets humans en el centre. La fundadora de Caminant Fronteres explica que hi ha interessos econòmics molt importants que fan de lobby polític per a marcar les decisions governamentals pel que fa a aquesta mena de conflictes.

Maleno ha relacionat les inversions armamentístiques fetes en la coneguda com a frontera sud amb les "violacions sistemàtiques dels drets humans" i ha subratllat que en les darreres setmanes a Ceuta "s'han violat els drets de la infància" amb la deportació de menors. Així doncs, l'experta ha afirmat que l'estat espanyol no ha reaccionat com una democràcia davant el "xantatge" de Rabat.

Davant els discursos que relacionen migració i pandèmia, Maleno ha emfatitzat que "hi ha més control sanitari sobre les persones migrants que sobre els turistes". D'aquesta manera, l'activista ha posat l'accent en el racisme que hi ha al darrere d'aquesta mena de narrativa, "que dona vots i genera friccions dins de la societat."

A l'hora d'afrontar els conflictes fronterers, aquesta defensora dels drets humans fa una aposta per l'acció global i no una cooperació per al desenvolupament "que s'ha fet servir de forma perversa". En aquesta línia, Maleno ha matisat que no existeix cap "efecte crida", sinó un "efecte expulsió" perquè sovint les persones abandonen els seus països d'origen a conseqüència de les polítiques europees que "exhaureixen els recursos naturals" d'aquests territoris.

També et pot interessar

stats