La Fiscalia investigarà les devolucions en calent de menors a Ceuta

Les diligències han començat arran de la denúncia formulada per la Fundació Raíces en la Fiscalia de Menors

Imatge d'arxiu del segon dia de la crisi a Ceuta
Imatge d'arxiu del segon dia de la crisi a Ceuta / À Punt NTC

La Fiscalia de l'àrea de Menors de Ceuta, amb seu a Cadis, ha obert diligències d'investigació sobre la devolució en calent de menors en la recent crisi migratòria de Ceuta, que va provocar l'entrada de milers d'immigrants marroquins, molts d'ells menors, han indicat fonts del Ministeri Públic.

La Fundació Raíces va denunciar en la Fiscalia de Menors el cas concret d'un jove de 16 anys que el 19 de maig va arribar a Ceuta nadant, amb un flotador fet d'ampolles de plàstic i que implorava als militars espanyols que l'esperaven, amb llàgrimes als ulls, que tractaren d'entendre'ls.

Un periodista gravà l'escena, i també va captar com els militars espanyols, després de consolar-lo, l'acompanyaven de tornada al Marroc. Segons va relatar després el menor a alguns mitjans de comunicació, aquest era el seu tercer intent d'entrar a Espanya en menys de 24 hores.

La Fundació Raíces, que treballa en la defensa dels drets humans i la integració social dels joves més vulnerables, va decidir denunciar els fets en la Fiscalia de Menors.

La llei prohibeix les devolucions en calent

Després de rebre la denúncia, la Fiscalia ha decidit obrir una investigació, ja que la llei de seguretat ciutadana prohibeix les devolucions en calent de menors de 18 anys que hagen travessat il·legalment una frontera.

"Aquests dies a Ceuta no n'ha sigut un, sinó diversos els menuts i menudes retornats a la frontera, cosa que viola la nostra legislació i els tractats internacionals", ha assenyalat la presidenta de la Fundació Raíces, Lourdes Reyzabal.

Les autoritats calculen que dels entre 8.000 i 10.000 immigrants que van entrar massivament a Ceuta, uns 800 eren menors.

Reyzabal ha recordat que el 2014 Espanya va ser condemnada per Nacions Unides per retornar en la frontera sud a un menor, un cas que aquesta mateixa entitat va portar al Comité de Drets del Xiquets.

La Comunitat Valenciana acollirà 13 menors

Pel que fa a la Comunitat Valenciana, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta primera han defensat la disposició del Consell de ser solidaris amb aquesta crisi humanitària, per la qual cosa s'acollirà a tretze dels 200 menors que han arribat a Ceuta.

També et pot interessar

stats