Sánchez, sobre la crisi amb el Marroc: “Perquè la cooperació siga efectiva, s’han de respectar les fronteres"

El president del govern afirma que la integritat territorial d’Espanya i la tranquil·litat de la ciutadania de Ceuta i Melilla estan garantides

Frontera del Tarajal entre Ceuta i Marroc
Frontera del Tarajal entre Ceuta i Marroc / À Punt NTC

“Perquè la cooperació resulte efectiva ha de basar-se sempre, sempre, en el respecte a les fronteres mútues, que és la base sobre la qual es construeix el veïnatge de països amics i les relacions fructíferes per als dos”. Era l’advertència que llançava el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, davant la crisi migratòria iniciada aquest dilluns a Ceuta i que ha derivat en el fet que vora 6.000 ciutadans marroquins hagen accedit a Espanya de manera il·legal, segons les xifres d’Interior. 

Sánchez, que ha confirmat l’expulsió “immediata” de les persones marroquines que hagen accedit a Espanya de manera irregular, “en compliment dels acords internacionals”, ha afegit que sempre s’ha considerat el Marroc “un país soci i així ha de seguir sent”. Per això, en una declaració institucional posterior al Consell de Ministres, ha instat aquest país a respectar les fronteres. 

El president del govern ha indicat que la integritat territorial d'Espanya i la tranquil·litat dels ciutadans de Ceuta i Melilla està garantida "amb tots els mitjans necessaris" i davant de qualsevol eventualitat o circumstància, i ha anunciat que viatjarà a aquestes dues ciutats autònomes en les pròximes hores.

Enviament de 200 agents addicionals

El govern espanyol ha reaccionat a la crisi migratòria que des d’aquest dilluns viu Ceuta amb l’enviament de 200 agents addicionals de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a la ciutat autònoma, com ha detallat el ministre de l'Interior, Fernado Grande-Marlaska. Els efectius, que s’afigen als 1.100 que ja hi ha allà, s’encarregaran de reforçar la vigilància dels passos fronterers, de garantir la seguretat ciutadana –amb patrulles mixtes amb els militars– i de fer els tràmits per al retorn dels migrants. 

En aquest sentit, el responsable d’Interior ha indicat que ja s’han retornat al Marroc 2.700 persones que havien entrat de manera il·legal a Espanya. “Fa tres anys que fem front al repte migratori, tant des d’Espanya com des de la Unió Europea”, ha dit, i ha recordat el suport de Brussel·les a la protecció de fronteres. 

Quant a les causes d’aquesta crisi migratòria, i la possibilitat que l’atenció sanitària al cap del Front Polisario estiga darrere de la permissivitat del govern marroquí per a permetre l’eixida, de manera il·legal, de milers dels seus compatriotes, el ministre Grande-Marlaska ha assegurat que “se n’estan analitzant les causes” i ha descartat fer “conclusions ràpides”. 

El titular d’Interior ha argumentat que darrere dels fluxos migratoris sempre hi ha múltiples causes, com ara les socioeconòmiques o fins i tot la pandèmia. La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha argumentat que “Espanya sempre atén persones que tenen problemes humanitaris”, però ha descartat donar més detalls sobre el líder del Front Polisario per a no desvelar detalls referits a la protecció de dades. 

Tant el responsable d’Interior com la ministra portaveu han apel·lat a la política d’estat de la resta de forces polítiques i han advertit que el govern no tolerarà els missatges xenòfobs o els que criminalitzen els migrants, “perquè l'ultim que necessita una crisi així és que els polítics fomenten la por i l’odi”, ha aclarit Montero. 

L'exèrcit espanyol vigila els migrants arribats del Marroc durant les devolucions en calent
L'exèrcit espanyol vigila els migrants arribats del Marroc durant les devolucions en calent / Antonio Sempere (Europa Press)

L'ambaixadora del Marroc a Espanya: "Hi ha actes que tenen conseqüències"

També s'ha pronunciat sobre la crisi l'ambaixadora del Marroc a Espanya, Karima Benyaich, qui en declaracions a Europa Press ha assegurat que en les relacions entre països hi ha actes que tenen conseqüències, "i s'han d'assumir". Una referència vetlada a la decisió d'Espanya de prestar atenció mèdica al líder del Frente Polisario, Brahim Ghali. El moviment d'alliberament nacional del Sàhara Occidental manté un conflicte des dels anys setanta amb el govern del país a propòsit d'aquest territori, ocupat majoritàriament en l'actualitat pel Marroc. 

Abans d'acudir a la convocatòria realitzada per la ministra d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, l'ambaixadora del Marroc ha insistit que hi ha "actituds que no es poden acceptar". Les relacions entre països veïns i amics, ha dit, s'han de basar en "la confiança mútua, que s'ha de treballar i nodrir". Finalment, ha qualificat com a "inusual" la rapidesa amb la qual ha sigut convocada per la ministra espanyola d'Afers Estrangers i ha assenyalat que no descarta que el govern del Marroc la cride a consultes en les pròximes hores.

També et pot interessar

stats