L'abocador d'Utiel, exemple del fracàs de la gestió de residus plàstics

Les 31.000 tones de plàstic que es van acumular al depòsit il·legal s'han traslladat a l'abocador de Caudete de las Fuentes on les han soterrades

L'abocador d'Utiel amb els residus plàstics que queden per traslladar
L'abocador d'Utiel amb els residus plàstics que queden per traslladar / À Punt NTC

En desembre de 2018 Greenpeace va localitzar com a part de la seua campanya "Maleït plàstic, reciclar no és suficient" diversos depòsits il·legals de fem. Entre altres es trobava l'abocador d'Utiel, huit hectàrees de terreny on s'havien estat acumulant vora 31.000 tones de plàstic durant almenys huit anys.

L'ONG ecologista va procedir a denunciar la mala gestió de residus de la planta de la societat Utiel Recicla. Segons Greenpeace, sis de les huit empreses que havien dipositat plàstics a l'abocador estaven homologades per Ecoembes.

Amb aquestes dades, en 2019, la Conselleria de Medi Ambient va obrir un expedient sancionador a l'empresa per acumular milers de productes plàstics sense tindre llicència i la va obligar a retirar els residus. Des d’aleshores, els han estat traslladant a l’abocador de Caudete de las Fuentes, a dos quilòmetres d’Utiel, on han sigut soterrats. Ara mateix, a la planta d’Utiel Recicla encara queden unes 500 tones de plàstics, segons afirmen, emmagatzemades de manera legal.

La Comunitat Valenciana, per sota de la mitjana estatal de reciclat de residus plàstic

Julio Barea, responsable de campanyes de Consum i Biodiversitat de Greenpeace, considera l'abocador d'Utiel un clar exemple de com estan fallant les actuals polítiques de gestió de residus plàstics. El plàstic que hi havia a Utiel provenia de material mesclat que no es pot reciclar. Tractar-lo és molt costós i no es garanteix que es puga reutilitzar, per tant l'alternativa de les empreses és ficar-lo en un contenidor i enviar-lo a altres llocs. "En moltes ocasions fins i tot acaben cremats en abocadors de Malàisia i Tailàndia", explica Barea.

Aquest càrrec de Greenpeace afirma rotundament que ens trobem davant un "fracàs absolut del model de gestió del plàstic" ja que tot i que el gestor de bossa groga assegura que es recuperen un 77% dels envasos lleugers, "en realitat no arribem ni al 25%". Per a Barea, després de 20 anys d'aquest sistema, el percentatge reciclat és "una autèntica tragèdia".

Això, però, no vol dir que s'haja de deixar de reciclar. "Hem de continuar reciclant, però cal centrar-nos sobretot en la reducció de consum dels productes d'un sol ús, la reutilització massiva dels envasos i fixar un sistema de devolució d'envasos real", emfasitza Barea.

A tot l'estat espanyol i en concret a la Comunitat Valenciana, que es troba per sota de la mitjana estatal, queda molt per a arribar als objectius d'economia circular per a 2030 que marca el govern. Joan Piquer, director general de Qualitat i Educació Mediambiental de la Generalitat, és conscient de la situació i considera que des de la institució "s'està incidint molt en la campanya de recollida de plàstics". No obstant això, Piquer coincideix amb Barea que es tracta d'un problema estructural que no es podrà superar si les grans empreses no estableixen mesures com ara fabricar els seus productes amb plàstics compostables o materials més ecològics com el cartó.

També et pot interessar

stats