El govern espanyol posarà un impost als envasos de plàstic d’un sol ús a partir de 2023

El Consell de Ministres aprova l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular 2030 i l’avantprojecte de llei de residus.

VÍDEO | El govern espanyol posarà un impost als envasos de plàstic d’un sol ús a partir de 2023

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts a l’avantprojecte de llei de residus i sòls contaminats, que inclou el repte de posar límit als plàstics d’un sol ús a partir de 2023, l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular 2030 per a retallar el 15% la generació de residus el 2030 i un reial decret que millora el control de trasllats dels residus. Una de les mesures que inclou, segons ha avançat la ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, és la introducció d’un impost indirecte als envasos de plàstic no reutilitzables.

La ministra ha justificat aquest impost en el fet que Espanya té el cinqué percentatge més baix d’ingressos mediambientals respecte al PIB del conjunt dels països europeus. El tipus impositiu del nou impost indirecte serà de 0,45 euros per quilogram d’envàs, una mesura amb la qual s’estima una recaptació de prop de 724 milions d’euros.

Així, Ribera ha detallat l’avantprojecte i ha destacat que els plans d’acció previstos pretenen reduir el 30% del consum nacional de materials en relació amb PIB respecte a 2010, una disminució en la generació de residus d’un 15% permetent situar les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle imputables al sector residus per davall de les 10 milions de tones anuals. A més, també preveu reduir la generació de residus d’aliments fins a un 50% en les llars i l’eficiència en el consum d’aigua.

S’introdueixen per primera vegada limitacions a l’ús de plàstics d’un sol ús i des de juliol de 2021 es prohibeixen determinats articles com a palletes, coberts de plàstics o productes de neteja. L’objectiu de recollida separada de botelles de plàstic s’eleva al 77% el 2025 i els recipients de plàstic d’un sol ús s’hauran de reduir en un 50% el 2025.

Aigua d’aixeta gratuïta als restaurants

L’avantprojecte preveu també introduir en 2025 la recollida separada de tèxtil, olis de cuina usats i residus domèstics perillosos i a més s’avança la recollida separada de bioresidus a 2022 per als municipis de més de 5.000 habitants i el 2024 per a la resta.

En la lluita contra els desaprofitaments alimentaris, es facilita la donació d’aliments o el seu aprofitament per a altres usos i s’afavoreix el consum d’aigua d’aixeta. Així, els restaurants hauran d’oferir sempre aigua d’aixeta gratuïta.

També et pot interessar

stats