En què consisteix l'avantprojecte de llei de residus?

Els gots de plàstic d'un sol ús deixaran de ser gratuïts i quedarà prohibida la venda de palletes i bastonets de cotó.

VÍDEO | En què consisteix l'avantprojecte de llei de residus?

Aquest dimarts, el Consell de Ministres ha aprovat l’avantprojecte de llei de residus i sòls contaminats que afecta el plàstic d’un sol ús. Entre les mesures que contempla destaca la prohibició des de 2023 de la distribució gratuïta de gots de plàstic d'un sol ús i de recipients per a aliments, pels quals es cobrarà al consumidor.

El text inclou que per a aquests productes s'ha d'aconseguir una reducció del 50% en la comercialització en 2026, respecte a 2022, i del 70% en 2030, també respecte a 2022.

Aquestes són algunes de les mesures més rellevants que contempla la norma:

Adeu a les palletes i els bastonets de cotó

Des de juliol de 2021 quedarà prohibida la venda d'una sèrie de productes de plàstic d'un sol ús, com són coberts, plats, palletes, agitadors de begudes i els bastonets de cotó, excepte si entren en l'àmbit dels productes sanitaris. També es prohibeixen els recipients i gots per a aliments i begudes fets de poliestiré expandit, incloses les tapes.

A més, estaran vetats els productes de plàstic fabricats amb substàncies oxodegradables i l'ús de cosmètics i detergents que continguen microplàstic afegit.

Normativa per a les botelles de plàstic

En relació amb les botelles de plàstic, es regulen els objectius d'arreplega separats en dos horitzons: el primer, en 2025, que indica que s'ha de recollir separadament el 77% en pes respecte a allò que s’ha introduït en el mercat; i el segon, en 2029, augmentant fins al 90%.

L’aigua no envasada, gratuïta als bars

El sector de l'hoteleria i restauració haurà d'oferir sempre al consumidor la possibilitat de consum d'aigua no envasada de manera gratuïta i complementària a l'oferta del mateix establiment.

Foment del reciclatge

La llei marca objectius per a fomentar la reutilització i el reciclatge i es fixa un calendari d'implantació per a nova recollida separada: per als bioresidus s’implantarà a partir del 31 de desembre de 2021 i per als tèxtils, oli de cuina usat i residus domèstics perillosos, abans del 31 de desembre de 2024.

Lluita contra l’obsolescència programada

Per a allargar la vida útil dels productes i combatre l’obsolescència programada dels productes tecnològics, caldrà fomentar el disseny, la fabricació i l'ús de productes que siguen eficients en l'ús de recursos, duradors, reparables, reutilitzables i actualitzables.

També et pot interessar

stats