El jutge ordena suspendre el tractament d’ozonoteràpia al pacient Covid ingressat a Vila-real

La resolució arriba després que la Generalitat demanara la interrupció de la controvertida teràpia, que no ha sigut autoritzada en la sanitat pública

Un malalt de coronavirus rep assistència en una UCI de Califòrnia, als Estats Units
Un malalt de coronavirus rep assistència en una UCI en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El magistrat del jutjat concenciós administratiu número 1 de Castelló de la Plana ha alçat la mesura cautelaríssima que permetia a un pacient amb Covid-19 ingressat a l'Hospital de la Plana de Vila-real rebre un tractament extern amb ozó. No obstant això, serà a partir de l'1 de setembre quan ja no estarà autoritzada l'aplicació d'aquesta teràpia.

Així consta en l'acte, en el qual suspén la mesura que va autoritzar el 13 d'agost l'aplicació al pacient que estava ingressat a la Unitat de Vigilància Intensiva del centre hospitalari, d'un tractament d'ozonoteràpia que ha dut personal extern al centre.

És una teràpia no autoritzada en la sanitat pública i que no té l'aval de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris per a aplicar-la en humans, segons han insistit els responsables sanitaris, el personal del Departament de Salut de la Plana així com diferents col·legis professionals mèdics. Precisament contra les teràpies sense evidència científica han protestat aquesta setmana el col·lectiu sanitari amb diverses concentracions.

L'acte recorda que el 13 d'agost, a petició de la família de l'home ingressat, es va autoritzar aquesta teràpia "perquè la vida estava en perill greu i no havien fet efecte positiu els tractaments que s'han aplicat fins a hui a l'UCI de l'Hospital de la Plana". També es contempla que "en cap cas es pot derivar-se cap responsabilitat a l'Hospital per les possibles conseqüències adverses que pogueren derivar-se de l'administració d'aquest tractament" que correspondrà en el seu cas," tant al metge proposat, com a la família del pacient".

L'Advocacia de la Generalitat va presentar un recurs en què demanava aquesta mesura cautelar i després de donar un termini a les parts per a presentar-hi al·legacions, s'ha donat com a resultat la suspensió. També recorda l'acte que el 25 d'agost la família del pacient va presentar un escrit en el qual comunicava que tenia intenció de traslladar al pacient a un altre centre, encara que en data de hui "no consta el trasllat".

L'acte explica que les circumstàncies actuals "no són les que concorrien el 13 d'agost" i, per això, la sol·licitud del particular "ha de cedir davant la negativa raonada dels metges que atenen el pacient", basada en que el tractament demandat no està previst en les guies i protocols mèdics aplicables als hospitals públics espanyols.

No obstant això, el magistrat apel·la a la prudència, per a evitar "eventuals canvis sobtats en el tractament mèdic" i possibilitar que la família, si ho considera oportú, procedisca al trasllat del pacient a un altre centre.

En contraposició, aquest mateix divendres un jutjat de Barcelona ha autoritzat l'ozonoteràpia per a un pacient Covid que es troba en estat molt greu. El Departament de Salut de Catalunya ja ha anunciat que recorrerà contra la decisió perquè el tractament no té cap evidència científica.

També et pot interessar

stats