La justícia conclou que Espanya va vulnerar el drets dels menors als quals va repatriar al Marroc l'any 2021

La sentència fa referència a huit casos, però a l'agost de l'any passat la Policia Nacional va enviar de tornada vora 800 menors

Joves marroquins arriben a Ceuta
Joves marroquins arriben a Ceuta / À Punt NTC
30 de juny 2022 - 10:18

Espanya va vulnerar els drets dels menors marroquins que van ser repatriats al seu país a l'agost de l'any passat després d'haver entrat per la frontera del Tarajal en les allaus dels dies 17 i 18 de maig del 2021, segons ha notificat aquest dijous el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA).

La Policia Nacional va activar a l'agost de l'any passat un operatiu per a repatriar els vora 800 menors migrants no acompanyats acollits a Ceuta des de mitjan maig. Una decisió que va alçar una forta polèmica i va ser motiu d'un enfrontament entre els socis de govern espanyol i un fort rebuig per part de diverses ONG i col·lectius.

El TSJA ha notificat ara a les parts la desestimació d'un dels dos recursos d'apel·lació interposats per la Delegació del Govern a Ceuta i pel Govern de la Ciutat Autònoma enfront de les sentències dictades el febrer passat pel Jutjat contenciós administratiu número 1 de Ceuta.

En concret, el que es resol aquest dijous és el recurs d'apel·lació plantejat enfront de la sentència dictada en el recurs per a la protecció de drets fonamentals interposat per l'Associació Coordinadora de Barris en representació de huit menors que van arribar a soles a Espanya i es van veure afectats per les repatriacions "sense garanties" iniciades per la Delegació de Govern de Ceuta entre els dies 13 i 15 d'agost.

Encara es troba pendent de resolució el recurs d'apel·lació interposat per les dues administracions enfront de la sentència dictada en el recurs per a la protecció de drets fonamentals en el qual Coordinadora de Barris i Fundació Arrels van representar dotze xiquets més en circumstàncies paregudes. Aquests vint xiquets van entrar a Ceuta, sense la protecció de cap adult, travessant la frontera del Tarajal oberta pel Regne del Marroc el maig de 2021.

En estar en situació de desemparament, van ser acollits per l'àrea d'infància de la Ciutat Autònoma de Ceuta. Se'ls va allotjar primer en naus industrials al Polígon Industrial del Tarajal després al poliesportiu municipal de Santa Amelia, on van residir fins al començament de les repatriacions sense garanties el 13 d'agost.

El treball conjunt de les ONG per a denunciar per diferents vies la il·legalitat d'aquestes repatriacions executades per Delegació de Govern a Ceuta, va desembocar, entre altres, en aquests dos procediments. En aquests, el Jutjat contenciós administratiu número 1 de Ceuta va ordenar, l'agost de 2021, paralitzar cautelarment les repatriacions sense garanties i va dictar sentència, el febrer de 2022, i declarà que l'actuació de l'Administració en repatriar aquests menors s'havia dut a terme sense cap empara legal i amb vulneració del dret a la integritat física i moral i a no ser sotmés a tractes inhumans i degradants, reconegut en l'article 15 de la Constitució espanyola.

Enfront d'aquelles dues sentències del Jutjat, la Delegació del Govern a Ceuta i el Govern de la Ciutat Autònoma de Ceuta van interposar sengles recursos d'apel·lació, el primer dels quals ha sigut ara desestimat pel Tribunal Superior de Justícia.

També et pot interessar

stats