Juristes Valencians assegura a Feijóo que no hi ha alternativa a la reforma constitucional per a recuperar el dret civil valencià

Li reclamen que defense el dret foral Valencià “amb el mateix afany” amb què ha defensat el dret civil gallec

Alberto Núñez Feijóo, actual líder estatal del PP i president de la Xunta de Galicia en funcions
Alberto Núñez Feijóo, actual líder estatal del PP i president de la Xunta de Galícia en una imatge d'arxiu / Lavandeira Jr (Efe)

El president de Juristes Valencians, José-Ramón Xirivella, ha demanat al president del PP nacional, Alberto Núñez Feijóo, una reunió per a explicar-li que "no existeix via alternativa 'segura' a la reforma constitucional plantejada per les Corts, 541 municipis i una gran part de la societat civil valenciana" si es vol recuperar el dret civil valencià.

Respecte a l'autogovern

L'associació ha reclamat a Feijóo "respecte a l'autogovern dels valencians" perquè, durant la seua visita aquest dijous a València, ha dit que "hi ha solucions perquè es puga aplicar un dret civil propi de la Comunitat Valenciana i, si hi ha solucions sense reformar la Constitució, hem d'explorar-les, activar-les i posar-les en pràctica". El líder del PP ha defensat també que la recuperació del dret civil valencià és "una qüestió de la Comunitat Valenciana, on hi ha consens" i que quan hi ha consensos s'ha de possibilitar que es porten a la pràctica.

En resposta a aquestes declaracions, Juristes Valencians ha agraït en un comunicat a Feijóo "el reconeixement del consens social que existeix entre els valencians per a la recuperació del dret civil valencià", però ha rebutjat que considere que han d'explorar-se mecanismes alternatius a la reforma constitucional per a procedir a la seua recuperació efectiva.

Xirivella considera "un error inexplicable" que Feijóo vulga reformar la constitució per a modificar l'article 49 i corregir una terminologia feridora (disminuïts) en referir-se a les persones amb discapacitat, i que per economia processal no s'aprofite aquest esforç per a tramitar conjuntament una reforma tècnica de la Constitució, també de caràcter social, que possibilite la recuperació efectiva del dret civil valencià i normes en matèria de dret de família o de protecció de les persones amb discapacitat o normes successòries modernes, com tenen altres sis comunitats autònomes.

Defensar l'Espanya de totes les autonomies

Juristes Valencians ha recordat a Núñez Feijóo que l'Estatut del 2006, aprovat per Congrés i Senat, consagra el dret foral com a eix de l'autogovern valencià i que les lleis valencianes estigueren vigents entre 2008 i 2016 i encara beneficien 300.000 valencians. A més, ha destacat que "la societat valenciana ho reclama amb insistència".

Consideren que constitueix un gran fracàs que, després de 40 anys de recuperació de l'autonomia valenciana i 45 de democràcia espanyola, estem reclamant una legislació que, per exemple, el dictador Franco va reconéixer a Catalunya, Galícia i Biscaia als anys 60. I reclamen a Núñez Feijóo "que defense l'Espanya de totes les autonomies i, per tant, el dret foral valencià, amb el mateix afany amb el qual ha defensat el dret civil gallec".

També et pot interessar

stats