Juristes Valencians acusa Bolaños de "desinterés" en la reforma de la Constitució per a rehabilitar el Dret Civil valencià

L'entitat adverteix Ximo Puig que la causa valenciana podria quedar despenjada d'una reforma exprés de la Constitució que preveu que es completarà a l'estiu

Imatge de la representació de la societat civil que va defendre al Congrés la recuperació del Dret Civil Valencià
Imatge de la representació de la societat civil que va defendre al Congrés la recuperació del Dret Civil valencià / Associació de Juristes Valencians

Les gestions s'han fet, el consens polític s'ha treballat i fins i tot s'ha pactat una via d'aprovació alternativa per si falla el pla original. Tanmateix, l'impuls final no arriba. La reforma constitucional per a la recuperació del Dret Civil valencià, continua estancada, a l'espera de l'espenta definitiva del govern espanyol. I cada dia que passa és un menys que li resta a la legislatura, que s'esgota com a tard al mes de maig. 

Juristes Valencians, l'entitat cívica que impulsa la causa valenciana, acusa de "desinterés" el ministre de Presidència Félix Bolaños, el responsable de la qüestió en l'executiu. El motiu? Que té pendent de reunir-se amb l'entitat des de fa sis mesos i encara no ha confirmat la cita que Juristes va sol·licitar formalment al febrer, a través de la directora general d'Assumptes Jurídics i Constitucionals. 

En un comunicat, l'entitat insta al president de la Generalitat, Ximo Puig, a pressionar el seu company de partit per a reactivar la tramitació de la reforma i adverteix el cap del Consell de la possibilitat que a l'estiu es complete una modificació exprés del text constitucional que deixe fora la part del Dret Civil valencià, inhabilitada en l'Estatut d'Autonomia pel Tribunal Constitucional el 2016, després de huit anys en vigor. Si es compleix aquesta circumstància fracassaria l'objectiu d'aconseguir la reparació de la potestat legisladora civil de les Corts aquest 2022, quan el 10 de juliol es compleixen els quaranta anys des de l'aprovació de l'Estatut.

La reforma constitucional més encarrilada per a aprovar-se a l'estiu és la que impulsa el Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat, el Cermi, que ha aglutinat un gran consens entorn de canviar la redacció de l'article 49 de la Constitució per a substituir el terme "disminuïts" pel de "persones amb discapacitat". 

A instàncies de Juristes Valencians, el Cermi ha autoritzat incorporar la rehabilitació del Dret Civil en la mateixa reforma de l'article 49. Un dos per un. El passat 30 de juny les Corts van aprovar amb els vots del Botànic i el PP una proposició no de llei per a instar el govern espanyol a activar aquesta via. Res sembla haver-se remogut encara des de l'aprovació de la PNL. La legislatura encara en la recta final, la reunió amb Bolaños per a concretar la incorporació del Dret Civil no es produeix i l'entitat tem que la causa valenciana es quede despenjada finalment.

Les reformes exprés de la Constitució s'han fet en període estival [la de l'article 13.2 i la del 135, el 1992 i el 2011 respectivament] ha recordat Juristes Valencians en una carta en què adverteix Ximo Puig que aquesta situació "ha de constituir un motiu de preocupació" per a la Generalitat, atesa la diferència de velocitats entre la reforma de l'article 49, més avançada, i la del Dret Valencià, que tot i comptar amb el vistiplau del Cermi, manca encara el governamental per a la tramitació.

També et pot interessar

stats