Els tres partits del Botànic i el PP aproven exigir la recuperació del dret civil valencià

Una proposició no de llei urgeix el Congrés a la tramitació completa i el debat i votació de la iniciativa aprovada el 2020 per les Corts per a fer possible aquesta recuperació

Vista general de les Corts
Vista general de les Corts / Rober Solsona (Europa Press)

El ple de les Corts ha aprovat aquest dijous la proposta presentada pels grups del govern valencià (PSPV-Compromís-UP) i el PP per a exigir la recuperació del dret civil valencià. La iniciativa ha tingut els vots en contra de Ciutadans i Vox.

Aquesta proposició no de llei reclama al Congrés, "amb la major urgència possible", la tramitació completa i el debat i votació de la iniciativa aprovada el 2020 per les Corts per a la recuperació efectiva del dret civil valencià mitjançant la reforma de l'article 49 de la Constitució.

El 2016 diverses sentències del Tribunal Constitucional van deixar sense efecte lleis com la del règim econòmic matrimonial, unions de fet o relacions familiars de fills amb progenitors amb qui no conviuen.

Aquest dimecres van assistir al debat de la proposició representants de l'Associació de Juristes Valencians (AJV) que van reclamar la recuperació d'aquest dret, arreplegat en l'Estatut d'Autonomia del 2006, amb l'objectiu d'impulsar "lleis civils modernes per als valencians".

Per la seua part, tant Ciutadans com Vox van rebutjar la proposta advertint que suposa "una declaració d'independència del dret comú espanyol" i un "café per a tots", respectivament. El Partit Popular sí que la va secundar en considerar que es tracta de "valencianisme útil i constitucional".

També et pot interessar

stats