El primer juí del cas Imelsa s'iniciarà el 2 de maig i asseurà al banc dels acusats el 'ionqui dels diners'

La vista tindrà lloc després de més de sis anys des que es practicaren les primeres detencions en aquest procediment

Marcos Benavent, en una imatge d'arxiu, a la seua arribada als jutjats amb el seu advocat
Marcos Benavent, en una imatge d'arxiu, en arribar als jutjats amb el seu advocat / Rober Solsona
26 d'abril 2022 - 12:59

El primer juí de la macrocausa d'Imelsa, el de la peça de Thematica, arrancarà el pròxim dilluns, 2 de maig, a l'Audiència de València i asseurà en el banc dels acusats l'exgerent de l'empresa pública Imelsa, Marcos Benavent, autodenominat "ionqui dels diners". El cas Imelsa investiga la caixa B del PP valencià.

La vista tindrà lloc després de més de sis anys des que es practicaren les primeres detencions en aquest procediment –en 2014 Esquerra Unida va portar a la Fiscalia unes gravacions amb les suposades irregularitats i el gener de 2016 es van fer els primers arrestos–. En concret, la peça que es jutjarà versa sobre suposades irregularitats en adjudicacions a l'empresa Thematica Events. Es tracta de la primera peça del procediment sobre la qual es va dictar orde de processament per delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, falsedat en document mercantil i en oficial realitzat per funcionaris, frau en la contractació i blanqueig de capitals.

En aquesta peça estan investigats, entre altres, Marcos Benavent, per a qui la Fiscalia demana huit anys i tres mesos de presó; l'exvicepresident de la Diputació de València i exalcalde de Montcada amb el PP, Juan José Medina –cinc anys–, i Rafael García Barat, administrador de Thematica Events –set anys–.

Es dona la circumstància que Benavent ha canviat en els últims mesos la seua versió de l'ocorregut i mentre a l'inici, en col·laboració amb la Fiscalia, va assenyalar diferents càrrecs i va afirmar que hi havia corrupció a València, finalment va modificar les seues acusacions, va demanar perdó i va assenyalar que havia manipulat les gravacions que van donar lloc al procediment.

Sota sospita la campanya electoral del PP en 2007

En la causa de Thematica, segons manté la Fiscalia, es va dissenyar una "operativa criminal" per a desviar fons públics utilitzant Imelsa –després reanomenada Divalterra– per part dels seus dirigents, entre ells Benavent, per decisió de l'expresident popular de la Diputació de València, Alfonso Rus.

Així, s'ha investigat el presumpte desviament de fons per a l'abonament de campanyes electorals del Partit Popular en les eleccions municipals de 2007 i en les generals de l'any 2008. La Fiscalia creu que per als comicis municipals de maig de 2007, Thematica Events va realitzar actes de campanya electoral del PP de Juan José Medina per import d'11.782,77 euros (IVA no inclòs) que haurien sigut abonats per Imelsa a través d'elevar costos ficticis en facturació real amb l'empresa, tenint "ple coneixement" d'això tant Marcos Benavent com Juan José Medina, que tenia el càrrec de coordinador de campanya del PP i vicepresident de la Diputació Provincial de València.

Durant les mateixes eleccions municipals, Thematica Events va fer treballs de campanya electoral per al candidat popular a l'alcaldia de Vilamarxant, Vicente Betoret, –contra el qual no hi ha acusació en estar els fets prescrits per a ell– que haurien sigut abonats per Imelsa i ocultats al Tribunal de Comptes en els comptes que han de presentar els partits com a despeses electorals.

La causa també es refereix a l'adjudicació "falsejada" del contracte de Bibliobús dels anys 2008 i 2009 amb la Regidoria de Cultura —en aquell moment dirigida per l'exregidora María José Alcón (que va morir el 2018)— del concert "fraudulent" de l'any 2010 per a aquest servei. En aquesta contractació predeterminada participaria també la societat Liberty Iceberg, en què l'administrador i l'únic soci era Rafael García Barat.

En aquest cas, la fórmula descrita va consistir a "trossejar cadascuna de les adjudicacions d'un únic objecte contractual per a evitar la lliure concurrència i publicitat", encara que l'import real de la contractació era de més de 89.000 euros, manté el ministeri públic.

Thematica va participar també en Metamorphosis, un espectacle audiovisual enquadrat entre les accions que, per part d'Imelsa en col·laboració amb el Muvim, es van dur a terme com a promoció d'arbres monumentals. El cost assumit finalment per Imelsa a conseqüència de l'espectacle contractat va ascendir a 234.645 euros, encara que l'enriquiment, segons Anticorrupció, va anar per a l'empresa triada per Marcos Benavent per a quedar-se els beneficis d'aquesta contractació. D'aquesta manera, Thematica no hauria fet més que subcontractar els serveis "obtenint importants beneficis en perjuí de l'empresa pública" gràcies al sobrecost en part de les facturacions assumides finalment per Imelsa.

També et pot interessar

stats