José Félix Lobo: “La Unió Europea ha fet bé d’adquirir les vacunes conjuntament”
L’expert en Economia de la Salut analitza les raons per les quals anem darrere en la carrera per la immunització.
Segons el catedràtic d'Economia de la Salut, José Félix Lobo, la Unió Europea va darrere en la carrera per la immunització perquè ha plantejat una estratègia d'adquisició conjunta que ha fet que les negociacions foren més lentes i es començaren més tard. Així ho ha explicat en el programa d’À Punt A la Ventura.
A més, enfront d’altres països com els Estats Units, que van adoptar un paper col·laborador en la investigació i producció de la vacuna, la Unió Europea va adoptar una posició de compradora en què va negociar més els preus, però també va demanar més garanties. Així, Lobo considera “molt important” haver demanat a les empreses una responsabilitat civil en cas que la seua vacuna cause algun problema, ja que s'administraran a milions de persones.
Un altra raó per la qual s’ha retardat l’arribada de les vacunes a Europa és que l’Agència Europea del Medicament (EMA) s’ha pres més temps que altres organismes per a aprovar-les i ha aplicat uns criteris més estrictes. Així i tot, l’expert assegura que els terminis que s’ha posat han sigut “raonables”.
Patents
Preguntat sobre la polèmica amb l’alliberament de les patents, ha indicat que “la situació és d'urgència per a tots els països” com per a començar a discutir sobre la qüestió perquè l’únic que farà és retardar-ho tot. A més, el que és més important, assegura, no és la patent, sinó saber com fabricar-la. “Cal arribar a un acord amb els que saben fer-la, i això s’està fent”, ha afegit.
Bloqueig d’exportacions
En opinió de Lobo, trencar les cadenes d’exportació pot ser negatiu per a tots els països, i per això cal fer “tots els intents per una situació negociada i pactada, sobretot amb el Regne Unit”. Això sí, “a AstraZeneca cal exigir-li que complisca els compromisos”, ha asseverat.