Carreteres valencianes de gom a gom: es preveuen 3,4 milions desplaçaments

El fet que l’1 d’agost siga dilluns farà que molts avancen els desplaçaments al cap de setmana, als quals se sumaran els derivats del pas de l'Estret

Imatge de l'enllaç de l'A-3, que uneix València amb Madrid, amb l'A-7 aquest divendres al migdia
Imatge de l'enllaç de l'A-3, que uneix València amb Madrid, amb l'A-7 aquest divendres al migdia / DGT

Les carreteres valencianes tindran, des de les tres de la vesprada d’aquest divendres, una de les jornades de més trànsit de tot l’any, amb la segona fase de l’operació eixida. El fet de ser una comunitat costanera farà que les carreteres valencianes registraran 3,4 milions de desplaçaments des d’aquest divendres fins al dilluns a la nit, segons les previsions de la Direcció General de Trànsit (DGT).

Per províncies, València és la que presentarà més trànsit, amb 1.662.000 moviments, seguida per Alacant amb 1.246.000 i Castelló, amb 520.000.

Al fet de coincidir l’inici i la fi de les vacances de molts i la concentració de poblacions turístiques, s’afig que la Comunitat Valenciana siga zona de pas per als que embarquen per a passar l’Estret. Això incrementa significativament el volum de trànsit de les principals vies, l’A-7, l’AP-7, A-3, així com altres carreteres pròximes a la costa, com l'N-332.

Segons les dades amb què treballa la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé, l'operació pas de l'Estret farà passar pel nostre territori a 700.000 vehicles d'altres països.

Enguany, com que el dia 1 d’agost, mes vacacional per excel·lència, és dilluns, es preveu que molta gent avance l’inici dels desplaçaments a aquest cap de setmana. Als desplaçaments llargs, caldrà afegir els del cap de setmana i els de curta distància que, per exemple, motiven les festes populars que a hores d'ara celebren molts municipis valencians.

Més de 1.300 radars per a controlar la velocitat

Segons les dades oferides per la DGT, al conjunt de les carreteres espanyoles hi haurà 780 radars fixos i 545 mòbils, així com una dotzena d’helicòpters per a controlar que no se superen els límits de velocitat.

Per a comprovar que els límits de velocitat es compleixen hi haurà 780 radars fixos, dels quals 92 són de tram, 545 mòbils que poden anar en els vehicles de l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil i dotze helicòpters.

A més, intensificaran els controls preventius per a detectar el consum d'alcohol i drogues al volant a qualsevol hora del dia i en qualsevol carretera. Cal recordar que en la meitat dels conductors morts el 2021 es va detectar la presència de substàncies psicotròpiques.

El repte d'aquest estiu és que l'augment dels desplaçaments previstos no tinga un reflex en la sinistralitat en carretera Pilar Bernabé - Delegada del govern a la Comunitat Valenciana

Bernabé ha fet una crida a la prudència i ha recordat que fins ara, enguany, els desplaçaments de llarg recorregut estan per damunt dels del 2019. Per això, "el repte d'aquest estiu és que l'augment dels desplaçaments previstos no tinga un reflex en la sinistralitat en carretera".

Nou víctimes l'estiu passat

La delegada del govern ha afirmat que el passat estiu van morir nou persones en les carreteres valencianes, quatre menys que el 2020 i set menys que el 2019. "Aquestes xifres suposen un avanç enorme respecte a fa deu anys, quan en l'estiu del 2012 van perdre la vida trenta persones en les carreteres de la Comunitat", ha dit la delegada.

Accidents tràgics a Sagunt i Xert

El mes de juliol està sent especialment tràgic a les carreteres valencianes. En pocs dies de diferència han registrat diversos accidents mortals. Un dels més greus, a l'N-232 a Xert, on un xoc frontal s’ha cobrat ja tres víctimes i tres ferits greus.

Un altre dels accidents més tràgics es registrava en la V-23, al terme de Sagunt, on un conductor que quadruplicava la taxa d’alcohol permesa va estar implicat en un accident múltiple, el resultat del qual van ser dues dones mortes i huit ferits, alguns d’ells de gravetat.

Fins ara, enguany, hi ha hagut 44 accidents mortals, els mateixos que el 2021, però amb un increment del 16% en el nombre de víctimes mortals, 51 de moment en aquest 2022, enfront de 44 en el mateix període de l'any anterior. En relació amb el 2019, els accidents greus han disminuït un 70%.

També et pot interessar

stats