La meitat de conductors morts el 2021 eren positius en alcohol, drogues o psicofàrmacs

L’alcohol és la substància majoritària, en el cas de les drogues abunden la cocaïna i el cànnabis i, pel que fa als psicofàrmacs, benzodiazepines i antidepressius

Control d'alcoholèmia de la Guàrdia Civil
Control d'alcoholèmia de la Guàrdia Civil en una imatge d'arxiu / Twitter: @DGTes

La meitat dels 812 conductors morts en les carreteres espanyoles el 2021 sotmesos a autòpsia, un 49,4%, oferiren un resultat positiu en alcohol, drogues o psicofàrmacs, un 3,9% més que el 2019, l'any de referència anterior a la pandèmia.

Dels conductors que van donar positiu en alcohol, 3 de cada 4 presentava una taxa considerada com a delicte a Espanya, és a dir, superior als 1,2 grams per litre en sang, segons les conclusions de la memòria anual de l'Institut Nacional de Toxicologia sobre la incidència de substàncies estupefaents en les víctimes de trànsit presentada aquest dimecres. 

L'alcohol, la principal substància

El perfil més habitual dels conductors que havien consumit alcohol, drogues o psicofàrmacs és el d'un home d'entre 25 i 54 anys que conduïa un cotxe o una moto i circulava sota els efectes de l'alcohol i, en segon lloc, sota altres drogues.

Amb un 69,8%, l'alcohol va ser la principal substància detectada entre els positius, seguit de les drogues (43%) i els psicofàrmacs (23,7%).

Dels 401 conductors que van donar un resultat positiu en alcohol en l'autòpsia, el 92,3% eren homes, i un 88,8% conduïa un turisme o un ciclomotor.

Més de la meitat, positiu en cocaïna

En el cas de les drogues, entre els joves de 18 a 34 anys els accidents mortals foren més freqüents durant els caps de setmana i amb un consum majoritari de cànnabis, mentre que en la franja de 35 a 65 anys, la incidència més gran de sinistres es va donar durant els dies laborals i el consum principal va ser de cocaïna.

La cocaïna, que ha mostrat una tendència a l'alça entre les víctimes en els últims anys, va copar més de la meitat dels positius en drogues –63%–, seguida del cànnabis –48,5%.

La marihuana, segons la comparativa amb les memòries anteriors, ha caigut lleugerament entre els conductors, encara que continua sent la droga que ofereix més positius entre les víctimes més joves, de 18 a 34 anys.

Quant als psicofàrmacs, detectats en 95 dels 401 conductors morts amb resultats positius, destaca la presència de benzodiazepines en el 69,5%, seguides pels antidepressius (40%).

Els vianants també donaren positiu

En el cas dels 180 vianants morts per atropellaments el 2021 no s'aprecien les mateixes tendències.

El 37,8%, 68 víctimes, van oferir positius en alcohol, drogues o psicofàrmacs, amb una destacada incidència d'aquests últims.

Aquests medicaments van ser detectats en un 14,4% dels vianants morts i es posicionen com la segona substància que dona més positius, per darrere de l'alcohol, amb un 22,8%, i per davant de les drogues (13,3%).

El 37,8%, 68 víctimes, van oferir positius en alcohol, drogues o psicofàrmacs, amb una destacada incidència d'aquests últims.

Aquests medicaments van ser detectats en un 14,4% dels vianants morts i es posicionen com la segona substància que dona més positius, per darrere de l'alcohol, amb un 22,8%, i per davant de les drogues (13,3%).

Igual que en les xifres sobre els conductors, el percentatge dels vianants amb positius en alcohol que van donar taxes penals va ser molt elevat, un 80,5%.

Tendència a l’alça en el consum d’estupefaents

Les conclusions de la memòria anual les ha detallades el director de l'Institut Nacional de Toxicologia, Antonio Alonso, en presència del director de la Direcció General de Trànsit (DGT), Pere Navarro, el fiscal coordinador de Seguretat Viària, Luis del Río, i la ministra de Justícia, Pilar Llop.

La titular de Justícia ha advertit que el consum de substàncies estupefaents és una "realitat" que, en el cas de l'alcohol i drogues com la cocaïna, reflecteix una tendència a l'alça en els últims anys. "Darrere de cada víctima hi ha un nom i uns cognoms, familiars i plans de futur truncats", ha remarcat.

Per part seua, Pere Navarro, ha posat en relleu l'augment dels processos judicials incoats i les condemnes decretades pels tribunals per delictes contra la seguretat viària el 2021.

També et pot interessar

stats